Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У КПЛ вважають, що податкова не до кінця поінформована про процедуру повернення надмірно сплачених коштів

У Комітеті підприємців Львівщини вважають, що податкова не до кінця поінформована про процедуру повернення надмірно сплачених коштів, не керується своїми інструкціями та дезінформує населення. Про це повідомляє сайт Комітету підприємців Львівщини. Прикладом цьому може слугувати ситуація з аптечним складом „Данфарм”.

У висновках тимчасової комісії Громадської колегії при ДПА у Львівській області з питань «Аптечний склад «Данфарм» зазначено: „Чинне законодавство передбачає процедуру отримання наказу господарського суду лише стягувачем („Аптечний склад „Данфарм”), тому залишається незрозумілим, яким чином цей наказ мав би опинитися у ДПІ Залізничного району Львова?”
Комісія встановила, що посадові особи ДПІ у Залізничному районі міста Львова були зобов’язані внести відповідні відомості до картки особового рахунку платника податку «Аптечний склад «Данфарм» безпосередньо на підставі постанови Львівського апеляційного господарського суду незалежно від того, було отримано платником податків наказ на примусове виконання судового рішення, що набрало законної сили, чи ні. Оскільки станом на час розгляду справи Львівським апеляційним господарським судом порядок ведення ДПА оперативного обліку податків і зборів врегульовувався «Інструкцією про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку податків і зборів (обов'язкових платежів), що надходять до бюджетів та до державних цільових фондів», затвердженою наказом ДПА №342 від 03.09.2001р., зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.10.2001р. за № 887/6078.
 Комісія також з’ясувала, що незважаючи на неодноразові письмові заяви „Аптечний склад „Данфарм” до податківців з проханням повернути помилково сплачені податки згідно з постановою Апеляційного господарського суду від 29.06.2005р., посадові особи у своїх письмових відповідях жодного разу не зазначили підстав, через які не виконується рішення суду.
За словами члена Комітету підприємців Львівщини, голови тимчасової комісії з питань ПП «Аптечний склад «Данфарм» Андрія Федоренка, комісія рекомендує „Аптечному складу „Данфарм” звернутися із скаргою на дії судді Господарського суду Львівської області щодо невиконання ним доручення, викладеного у п. 5 постанови Львівського апеляційного суду від 29.06.2005р., оскільки відсутність наказу не дає можливості „Аптечному складу „Данфарм” звертатися до органів державної виконавчої служби з заявою про примусове виконання рішення суду. А керівництву ДПА у Львівській області – розглянути вищенаведені висновки та вжити заходів по недопущенню подібної практики у подальшому.
Як повідомляло „Гал-info”, «Аптечний склад «Данфарм» проситиме Вищий адміністративний суд України видати ухвалу, згідно з якою підприємству мали б повернути помилково переплачені податки.  Як зазначає начальник управління ДПА у Львівській області Лілія Парпан, для того, щоб повернути кошти цьому підприємству згідно з чинним законодавством, податкова адміністрація, окрім рішення суду, повинна отримати Наказ на виконання даного рішення від Львівського господарського суду. „Оскільки цей Наказ на адресу ДПІ у Залізничному районні Львова не надходив,  ми не можемо повернути кошти. Юристи ДПІ у Залізничному районі Львова  звернулись з листом до суду, аби з’ясувати, чи такий документ видавався та отримали відповідь, що даного Наказу судом не видавалось. На сьогодні справа перебуває у Вищому адміністративному суді України.»    

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ