Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

«У країні готується повернення до президентської форми правління», – Яценюк

Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк заявляє, що рішення Конституційного суду, яким визнано законність формування парламентської коаліції за участі окремих депутатів, суперечить його власним попереднім рішенням та повністю спотворює політичну систему України.

«Конституційний суд своїм рішенням по суті позбавив сенсу пропорційний принцип виборів, який діє в Україні. Адже громадяни голосують не за конкретних кандидатів у народні депутати, а за політичні партії, блоки та їхні передвиборчі програми», - наголосив політик.

«Не дивно, що Конституційний суд не дав хід моєму зверненню щодо легітимності створення коаліції з окремих депутатів. Адже якби він розглянув аргументи, викладені в зверненні, рішення було б іншим», - наголосив Арсеній Яценюк.

На думку Арсенія Яценюка, можна очікувати, що наступним кроком влади може стати відміна політичної реформи 2004 року і «створення авторитарного президентського режиму імені Віктора Януковича».

«Швидше за все, ці зміни теж будуть прийматися через Конституційний суд», - підкреслив він.

Нагадаємо, 11 березня 2010 року Арсеній Яценюк направив до Конституційного суду України звернення з проханням офіційно розтлумачити норму частини шостої статті 83 Конституції України щодо можливості утворення коаліції депутатських фракцій шляхом об’єднання депутатських фракцій та народних депутатів або їх об’єднань. Зокрема, у зверненні йдеться про таке: 1. На виборах до Верховної Ради громадяни України голосують не за конкретного кандидата в народні депутати України, а за певну політичну партію (блок політичних партій) та її передвиборчу програму. Формування коаліції депутатських фракцій шляхом індивідуального членства народних депутатів зробить неможливим персоналізацію відповідальності політичних партій (блоків) за виконання передвиборчих програм та можливість застосування до них санкцій (неголосування за партію чи блок) з боку виборців на наступних виборах. 2. Програма діяльності Кабінету Міністрів України базується на узгоджених політичних позиціях та програмних завданнях коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України (а не позиціях окремих депутатів). Таким чином, порушення порядку формування коаліції депутатських фракцій безпосередньо впливає на діяльність Кабінету Міністрів України та, відповідно, реалізацію цим вищим органом виконавчої влади конституційних прав громадян. 3. Порушення порядку формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України спотворює результати народного волевиявлення. Це є нехтуванням конституційними виборчими правами громадян України й може призвести до ігнорування конституційного принципу народного суверенітету та статусу правової держави. Це також є реальною передумовою узурпації влади в Україні, а також загрожує національній безпеці, спричиняє дестабілізацію політичної ситуації в державі, створює потенційну небезпеку державному суверенітету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ