Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У квітні у Львові відзначатимуть 300 років Конституції Пилипа Орлика

5 квітня виповнюється 300 років з дня проголошення Пилипом Орликом першої європейської демократичної конституції, повна назва якої “Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького». Упродовж наступного місяця у Львові триватимуть заходи з цієї нагоди. Про це повідомили організатори.

 

Зокрема, передбачено видання Конституції Пилипа Орлика: латинського та україномовного варіантів. Як відомо, латинська версія документа зберігається у Національному архіві у Швеції.

 

Саме латинський варіант Конституції Орлика був призначений для міжнародного
використання. Окрім того – він є повнішим, аніж україномовний. Адже у ньому викладено легенди про походження народів та описано надуживання старшини в Україні.

Відбудеться з нагоди цієї дати у Львові також семінар науковців з усієї України–
правників та істориків.

Окрім того, оголошено також конкурс робіт старшокласників на тему «Конституція Пилипа Орлика і  конституційний процес у сучасній Україні». Мета цього конкурсу:  привернути – увагу учнів-старшокласників до постаті Пилипа Орлика, першої демократичної європейської Конституції та суспільно-політичних процесів, спрямованих на внесення змін до Основного закону нашої держави, які відбуваються у нинішній Україні.  А також - підтримати та заохотити талановитих старшокласників, почути їх думку про те, яким повинен бути Основний закон України. Роботи приймаються на електронну адресу: [email protected].

Головою журі конкурсу є президент Всеукраїнського Благодійного Фонду «Україна – Свята Родина» Іван Матієшин. За його сприяння вітчизняні науковці побували минулого року Національному архіві Швеції, і ознайомилися з латинською версією Конституції Пилипа Орлика.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ