Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Києві говорили про Північне Причорноморя та Крим у російському імперському дискурсі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Києві говорили про Північне Причорномор’я та Крим у російському імперському дискурсі

7 травня у Кримському Домі в Києві відбувся круглий стіл на тему «Північне Причорномор’я та Крим в російському імперському дискурсі: колонізація, анексія, символічна «приватизація», інструменталізація імперських образів минулого до та після анексії 2014 року». Про це йдеться у повідомленні на сайті УІНП.

У заході взяли участь Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, голова Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради України Рефат Чубаров, муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов, програмний директор ДП «Кримський Дім» Алім Алієв, ведуча телеканалу АТR Гульнара Бекірова, журналіст Радіо Свобода Сергій Громенко, журналістка «Нового время» Ольга Духніч, координатор Таврійської гуманітарної платформи Андрій Іванець, співробітник Українського інституту національної пам’яті Богдан Короленко, науковці, експерти та співробітники Київського офісу Представництва.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович відзначив: «У ході агресії проти України Росія активно використовувала і використовує в інформаційній війні комуністичне минуле і радянські міфи. Саме тому декомунізація, окрім завдань подолання комуністичної тоталітарної спадщини, відновлення справедливості щодо жертв тоталітарного режиму, реалізації гуманітарної політики, мала й ще одну важливу місію – це питання національної безпеки України. Але комуністичне минуле – не єдине, що використовує Росія у війні проти України. У ході декомунізації під час перейменування об’єктів топоніміки дуже часто, особливо на Півдні України, відкривався попередній символічний пласт російського імперського минулого, коли вулиці називалися іменами військових та державних діячів Російської імперії. Це використовувалося Росією для актуалізації імперського дискурсу, пов’язаного з міфологією «Новоросії», з тим, що саме Російська імперія принесла «цивілізацію» у Північне Причорномор’я, «засновуючи» міста та заповнюючи «порожнечу» в Північному Причорномор’ї».

Загалом на обговорення були винесені такі теми: Російська імперія як «цивілізатор» Дикого поля; анексія–1783: демонтаж кримськотатарської державності та формування імперського символічного простору; ренесанс імперського дискурсу на Півдні України після 1991 року; анексія–2014: імперський історичний дискурс як інструмент інформаційної війни; ренесанс символічного простору Імперії в Україні: як цьому протистояти?; пам’ять, матеріальна та нематеріальна культура Криму: виклики для майбутнього України та кримськотатарського народу в умовах анексії та окупації, питання актуальності деколонізації.

Учаснику заходу провели фаховий аналіз політичних, суспільних, релігійних, культурних, соціальних аспектів агресивних дій Росії щодо Криму та його корінного народу протягом різних історичних періодів, а також обговорили заходи реагування і протидії загарбницько-імперській політиці Кремля в сучасних умовах.

«Росія завжди боролася з ісламом та мусульманами. Нетерпима до ісламу, заснована на православ’ї імперська ідеологія будувалася на міфології «Москва – ІІІ Рим» та «русского міра», які сьогодні активно відроджуються», - сказав муфтій Духовного управління мусульман «Умма» Саїд Ісмагілов.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради України Рефат Чубаров закцентував: «Задля створення власної «кримської» концепції та забезпечення своїх інтересів в Криму Росія вилучає з фундаменту кримської історії власне весь кримськотатарський народ і його державність».

Ведуча телеканалу АТR Гульнара Бекірова розповіла: «В радянські часи у підручниках історії культивувався міф про кримських татар як «зрадників» радянської батьківщини. Час показав живучість цього міфу – сьогодні він ретранслююється в Росії навіть в «історичній» літературі. Саме тому важливою є робота з деміфологізації таких історичних міфів і стереотипів».

Організатори: Український інститут національної пам'яті та ДП «Кримський Дім»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ