Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Києві говоритимуть про Північне Причорномор’я та Крим у російському імперському дискурсі

У Києві 7 травня, о 11:00 відбудеться круглий стіл на тему «Північне Причорномор’я та Крим в російському імперському дискурсі: колонізація, анексія, символічна «приватизація», інструменталізація імперських образів минулого до та після анексії 2014 року». Про це інформує прес-служба УІНП.

На обговорення будуть винесені такі теми:

  • Російська імперія як «цивілізатор» Дикого поля;
  • анексія–1783: демонтаж кримськотатарської державності та формування імперського символічного простору;
  • ренесанс імперського дискурсу на Півдні України після 1991 року;
  • анексія–2014: імперський історичний дискурс як інструмент інформаційної війни;
  • ренесанс символічного простору Імперії в Україні: як цьому протистояти?;
  • пам’ять, матеріальна та нематеріальна культура Криму: виклики для майбутнього України та кримськотатарського народу в умовах анексії та окупації.

Учасники заходу:

  • Алім Алієв, програмний директор ДП «Кримський Дім»
  • Гульнара Бекірова, кандидатка політичних наук, ведуча телеканалу АТR
  • Володимир В’ятрович, кандидат історичних наук, Голова Українського інституту національної пам’яті.
  • Сергій Громенко, кандидат історичних наук, журналіст Радіо Свобода
  • Саід Ісмагілов, релігієзнавець, муфтій Духовного управління мусульман України «Умма»
  • Ахтем Сеітаблаєв, режисер, директор ДП «Кримський Дім»
  • Рефат Чубаров, народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу
  • Мустафа Джемілєв, народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу

Після розпаду СРСР в Україні представниками проросійських громадських та політичних організацій, за підтримки та кураторства російських «культурних» організацій та спецслужб, розпочалася робота комеморативного характеру з «повернення пам’яті» про Російську імперію як «збирача-цивілізатора» південних окраїн імперії. У публічному та символічному просторі ці процеси знайшли втілення, зокрема, у відкритті 2007 року пам’ятника засновникам міста з центральною фігурою російської імператриці Єкатерини ІІ в Одесі, а наступного 2008 року – в Севастополі. В церемонії відкриття пам’ятників взяли участь представники місцевих органів самоврядування, проросійських громадських об’єднань та політичних партій тощо. В 2007 р. в Сімферополі відбулося відкриття пам’ятного знаку на місці демонтованого радянською владою пам’ятника Єкатерині ІІ, а також оголошено збір коштів на його відновлення, зокрема місцева влада заявила про намір звернутися з відповідним проханням до російського консула в Криму.

Втім, комеморативні практики, пов’язані з ідеологемою «Крим – споконвічно російський край», не обмежуються лише площиною скульптурної меморалізації. Основні їхні репрезентації відбуваються у щорічних квітневих святкуваннях проросійських сил чергової річниці «приєднання» Криму до Росії, які вже стали традиційними. До прикладу, у Севастополі 18 квітня 2010 року близько 300 представників маргінальних організацій – партії «Російський блок з Севастополя і Криму», кримського блоку «Російська єдність», громадської організації «Російська община Севастополя» провели мітинг біля пам’ятника Єкатерині II з нагоди чергової річниці видання маніфесту російської імператриці про «приєднання» Криму до Росії від 8 (19) квітня 1783 року. Перед цим вулицями Севастополя близько 40 машин здійснили автопробіг з російськими державними прапорами та символікою партії «Єдина Росія». Під час мітингу його учасники скандували «Севастополь – Крим – Росія!» і заявили про намір 9 травня на день Перемоги пройти під час Параду переможців під державними прапорами Російської Федерації окремими колонами, сформованими з представників політичних партій.

Примітно, що це відбувалося в умовах відсутності будь-якої адекватної реакції українських правоохоронних органів. Що, не в останню чергу, спричинило успішність проведеної Кремлем анексії АР Крим 2014 року.

Якою є «історична» політика Кремля в анексованому Криму, як змінюється символічний та мнемонічний ландшафт в умовах окупації, якими є загрози для матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, чи можливий експорт та символічна конвертація імперської історичної міфології на Півдні України і як цьому протистояти?

Організатори: Український інститут національної пам'яті та ДП «Кримський Дім»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ