Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Києві обговорили питання передачі об’єктів культурної спадщини релігійним громадам

Сьогодні, 26 жовтня у Міністерстві культури відбувся брифінг, присвячений питанням передачі об’єктів культурної спадщини та культурних цінностей у користування релігійним громадам. Про це повідомляють у прес-службі Міністерства культури України.

Спікерами заходу виступили: перший заступник Міністра культури Світлана Фоменко, заступник Міністра культури Тамара Мазур, директор Департаменту у справах релігій та національностей Андрій Юраш.

Спікерами брифінгу було особливо наголошено, що на сьогоднішній день Мінкультури не видавало та немає намірів видавати жодних наказів щодо інвентаризації культового майна і культурних цінностей, які знаходяться в користуванні релігійних громад. Частиною другою статті 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Доручення заповідникам та музейним закладам сфери підпорядкування Мінкультури щодо перевірки культурних цінностей, які належать до державної частини Музейного фонду України та були передані на тимчасове зберігання до релігійних організацій, було надане у зв’язку із депутатським зверненням про можливість вивезення українських культурних цінностей закордон.

Відповідно до статті 35 Конституції України - церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави. З огляду на це, державні органи не мають права проводити облік та реєстрацію наявних історико-культурних цінностей, які перебувають у власності або користуванні релігійних організацій (окрім тих, які становлять історичну, художню або іншу культурну цінність і були передані їм державою).

Зазначаємо, що музейні предмети, музейні колекції, музейні зібрання, що зберігаються у державних музеях (заповідниках), у тому числі музейні предмети, музейні колекції, музейні зібрання, що зберігаються в музеях, які належать до сфери управління місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також у музеях, створених при підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах державної та комунальної форм власності чи у їх складі, належать до державної частини Музейного фонду України та є державною власністю.

Станом на сьогодні, релігійним організаціям на тимчасове зберігання було передано 160 (сто шістдесят) музейних предметів державної частини Музейного фонду України, з них 155 (сто п’ятдесят п’ять) - православним та 5 (п’ять) – греко-католицьким.

Вивезення культурних цінностей за межі митної території України дозволяється за наявності свідоцтва, видачу якого здійснює Міністерство культури на підставі експертних висновків.

Вивезення пам'яток державного Музейного фонду України, а також тих, що мають виняткове наукове, історичне, художнє чи інше культурне значення, незалежно від форм власності і місця зберігання відповідно до законодавства за межі України забороняється. Не підлягають вивезенню культурні цінності, які включені до реєстру національного культурного надбання України.

Питання передачі пам’яток у користування релігійним організаціям на сьогоднішній день чітко врегульовано законодавством. Наразі у Верховній Раді є зареєстрований законопроект (№4128), який пояснює, в який спосіб має відбутися зміна підлеглості релігійної громади та визначає порядок переходу майна релігійних організацій у разі зміни підпорядкування церкви. Цей законопроект передбачає, що саме громада, а не представник церкви буде вирішувати, до якого патріархату вони належать і яке майно буде переходити разом з ними.

Кількість музейних предметів державної частини музейного фонду України, які передані на тимчасове зберігання до релігійних організацій із музейних закладів сфери управління Мінкультури

1. З Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічий монастир) Української Православної Церкви (експонування в Успенському соборі Лаври) передано 1 предмет.

2. З Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» до релігійної громади Свято-Троїцької парафії м. Чернігова (експонування у Чернігівському Свято-Троїцькому кафедральному соборі Української православної церкви Чернігівської єпархії) передано 64 предмета.

3. З Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» до релігійної громади Української православної церкви Свято-Троїцької парафії м. Чернігова (експонування у Чернігівському єпархіальному управлінні Української православної церкви Чернігівської єпархії) передано 3 предмета.

4. З Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» до релігійної громади Спасо-Преображенської парафії міста Чернігова Української православної церкви (експонування в Спасо-Преображенському соборі м. Чернігова) передано 82 предмети.

5. З Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» до релігійної громади Єлецького Свято-Успенського жіночого монастиря м. Чернігова (експонування в Петропавлівській церкві Єлецького Свято-Успенського жіночого монастиря м. Чернігова) передано 5 предметів.

6. З Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького до Монастиря Вознесення Господа Нашого Ісуса Христа Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні Української греко-католицької церкви (експонування у церкві Святого Миколая) 5 предметів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ