Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Києві презентували онлайн-курс ʺРозсекреченіʺ про роботу з архівами КҐБ

У Києві презентували онлайн-курс ʺРозсекреченіʺ
У Києві презентували онлайн-курс ʺРозсекреченіʺ
У Києві презентували онлайн-курс ʺРозсекреченіʺ
У Києві презентували онлайн-курс ʺРозсекреченіʺ
У Києві презентували онлайн-курс ʺРозсекреченіʺ
У Києві презентували онлайн-курс ʺРозсекреченіʺ
У Києві презентували онлайн-курс ʺРозсекреченіʺ
У Києві презентували онлайн-курс ʺРозсекреченіʺ
1/4
Як правильно та зручно користуватися архівними матеріалами, наскільки можна вірити ʺдокументам КҐБʺ та яку саме інформацію можна із них отримати — розповіли експерти на презентації спеціального навчального курсу 26 грудня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану, - інформують у прес-центрі СБУ.

Документи Галузевого державного архіву СБУ стали основою онлайн-курсу ʺРозсекреченіʺ, а в сховищах Архіву відбувався запис навчальних матеріалів. Курс по роботі з архівами КҐБ, підготовлений Центром досліджень визвольного руху спільно зі студією онлайн-освіти EdEra за фінансової підтримки Міжнародного фонду ʺВідродженняʺ.

Усі навчальні матеріали курсу безкоштовні. Щоб отримати доступ до них та пройти навчальні тести, потрібно лише зареєструватися на платформі студії онлайн-освіти EdEra.

ʺІсторикам та студентам наші архівні програми допомагають краще розібратися з алгоритмами архівного пошуку. Але ми хотіли зробити архіви КҐБ цікавими не лише для них. Наприклад, показуємо журналістам скільки там нерозказаних гостросюжетних історій. Формат освітнього онлайн-курсу допомагає доносити інформацію ще швидше та простіше. Наші партнери з EdEra в свою чергу зробили так, щоб навчальні відео виглядали не менш цікаво, ніж серіал на Нетфліксіʺ, - зазначила Анна Олійник, координаторка проекту та директорка Центру досліджень визвольного руху.

Сьогодні найбільший масив документів комуністичних спецслужб зберігається у Галузевому державному архіві Служби безпеки України, який займає перше місце у рейтингу доступу до архівів серед інших посткомуністичних країн.

Тож директор Архіву Андрій Когут вітає створення такого онлайн-курсу. ʺЖурналісти часто приходять в архів і просять показати щось цікаве, але ж у нас все цікаве! Цей курс допоможе також і нам — сподіваюся, що тепер журналісти та дослідники приходитимуть до нас вже більш підготовленимиʺ, - додав він.

Також експерти розповіли про змістовні та технічні особливості курсу: як обирали найважливішу інформацію, щоб вмістити її в короткі відео, як працювали над навчальними тестами, перевіряли факти з архівних документів для візуалізації та вирішували етичні проблеми в іграх про агентів.

Загалом курс презентували:

● Володимир Бірчак — головний експерт онлайн-курсу та автор навчальних матеріалів, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху;

● Юлія Лисенко — менеджерка курсу, студія онлайн-освіти EdEra;

● Андрій Когут — директор Галузевого державного архіву СБУ;

● Анатолій Хромов — голова Державної архівної служби України;

● Станіслав Лячинський — директор програми ʺСоціальний капіталʺ Міжнародного фонду ʺВідродженняʺ;

● Едуард Андрющенко — журналіст, автор кількох десятків матеріалів на основі документів з архівів КҐБ, автор Телеграм-каналу ʺKGBfilesʺ, учасник проекту Центру досліджень визвольного руху ʺDeconstruction. Архіви КҐБ для медіаʺ (2018).

Відеозапис презентації можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, що 8 квітня 2015 року Верховна Рада України проголосувала за ʺдекомунізаційний пакетʺ законів. Один з них відкриває доступ до архівів комуністичних спецслужб в Україні. Щоб попрацювати з документами, потрібні лише заява та паспорт. Більше про те, як почати роботу з архівами КҐБ, читайте у посібнику ʺАрхіви КҐБ для медіаʺ.

Більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження у високій якості, шукайте на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ