Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Києві відбувся VII позачерговий з'їзд Національної спілки кінематографістів України

Як повідомив Урядовий портал, 25 жовтня в Будинку кіно відбувся VII позачерговий з’їзд Національної спілки кінематографістів України, у якому взяв участь Міністр культури України Євген Нищук.

Члени кіноспілки розглянули цілу низку важливих питань, серед них затвердження змін і доповнень до  Статуту НСКУ,  з метою приведення його у відповідність до вимог законодавства і зберігши для Спілки статус неприбуткової організації. Також на позачерговому з’їзді було вирішено обрати голову НСКУ, голову Контрольно-ревізійної комісії, членів Правління Спілки та Контрольно-ревізійної комісії та розглянуто актуальні на сьогодні питання  діяльності  зібрання.

Під час свого виступу перед зібранням Міністр культури зазначив, що попри війну, яка триває на Сході України та економічні  складнощі, Уряд всебічно підтримує розвиток вітчизняної кіносфери, відзначаючи  її важливу роль у формуванні національної ідеології в умовах  інформаційної  війни.

«Як ви уже знаєте, у проекті Державного бюджету України на 2017 рік,  який прийнято вже у першому читанні, передбачено рекордний обсяг фінансування кіновиробництва – 500 млн гривень, вдвічі більше, ніж у цьому році. Окрім того, усі  ці державні кошти розподіляються на конкурсі, за участю компетентних кваліфікованих експертів, що дає підстави стверджувати про прозорість цих механізм», - розповів Євген Нищук.

«Ми фактично є свідками фантастичного прориву вітчизняного кіновиробництва – практично кожен тиждень на великі екрани виходять українські фільми: ігрові, документальні, анімаційні. І більшість з них отримали державну підтримку», - додав він.

Євген Нищук також згадав про нещодавно  ухвалений Закон України «Про державну підтримку кінематографії», який  розроблювався за активної участі  кінематографічної спільноти, Міністерства культури України та Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності: «Цей Закон увібрав у себе найкращі, найефективніші механізми та інструменти підтримки кінематографії, які успішно апробовані  в європейських країнах. Він дозволить стимулювати розвиток економічно самодостатньої, стійкої і конкурентоздатної на міжнародному рівні української галузі виробництва кіно і серіалів».

Міністр культури акцентував увагу і на існуючих проблемах, пов’язаних з державними кіностудіями, які потребують вжиття необхідних заходів  для підтримки та їх більш активного адаптування до сучасних ринкових умов.

Євген Нищук також наголосив на важливості налагодження ефективної співпраці Мінкультури з Національною спілкою кінематографістів України та її активної участі в усіх  процесах, пов’язаних з розвитком вітчизняної  кіногалузі.

На початку своєї роботи з’їзд прийняв резолюцію з вимогою негайного звільнення українського кінорежисера Олега Сенцова і засудженого у Російській Федерації активіста Олександра Кольченка. З’їзд цією резолюцією вповноважує голову Спілки звернутися з відповідними запитами до міжнародних та українських урядових і неурядових організацій з метою надання їм всебічної інформації щодо справи Сенцова-Кольченка та  солідаризуватися з громадською компанією за звільнення політв’язнів. Окрім цього, керівництво Спілки зобов’язується щорічно звітувати про здійснені кроки у справі звільнення Олега Сенцовата Олександра Кольченка  шляхом  оповіщення в публічний спосіб широкого кола громадськості.

За підсумками обговорення з’їзд затвердив нову редакцію Статуту НСКУ, підготовлену з урахуванням вимог чинного українського законодавства.

Голова НСКУ Сергій Тримбач прозвітував про роботу Правління за 2013-2016 роки, а голова Контрольно-ревізійної комісії Юрій Гармаш – про роботу Контрольно-ревізійної комісії у цей період. З’їзд визнав роботу Правління НСКУ та Контрольно-ревізійної комісії задовільною.

На посаду голови Національної спілки кінематографістів України було висунуто кандидатури кінорежисера Тараса Ткаченка та актора Артура Лі. За підсумками таємного голосування головою Спілки було обрано Тараса Ткаченка.

На посаду голови Контрольно-ревізійної комісії було висунуто кандидатури кінооператора Юрія Гармаша та організатора кіновиробництва Світлани Коробіної. За підсумками таємного голосування головою Контрольно-ревізійної комісії переобрали Юрія Гармаша.

Також було обрано склад Правління Національної спілки кінематографістів України та Контрольно-ревізійної комісії і сформульовано напрямки подальшої роботи Спілки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ