Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

У ЛОДА не дійшли згоди щодо перспективного плану Сколівського району

У Львівській облдержадміністрації, 22 квітня, відбулося обговорення проекту перспективного плану Сколівського району. Участь в обговоренні взяли перший заступник голови облдержадміністрації Ростислав Замлинський, керівник Офісу реформ Віталій Корецький, голова Сколівської райдержадміністрації Ігор Свистун, голова Сколівської районної ради Микола Романишин, голови сільських рад, депутати обласної та районної рад, старший науковий співробітник Інституту регіональних досліджень ім. Долішнього Петро Жук. Повідомила «Прикарпатська правда».

Офіс реформ ЛОДА у проекті перспективного плану запропонував створити у Сколівському районі три ОТГ – Сколівську, Славську та Козівську.

З трьох пропонованих громад збитковою є лише Козівська, причому, за словами першого заступника голови ЛОДА Ростислава Замлинського, недостачу у сім мільйонів гривень можна покрити, оптимізувавши освіту, на яку з бюджету ОТГ треба буде витрачати 25 300 млн. грн.

Голова Сколівської райдержадміністрації  Ігор Свистун вважає, що фінансові розрахунки, здійснені Офісом реформ були заниженими.

Насправді в бюджет району за перший квартал цього року надійшли 17 млн грн., тож за рік поступлення у бюджет становитимуть 61 млн. грн.

Відтак, бюджети пропонованих ОТГ будуть більшими, ніж говорилося. Пропонований підхід до створення ОТГ у Сколівському районі був підданий критиці через те, що район гірський, що ускладнюватиме мешканцям доступ до послуг, частина з яких переміститься з сільських рад у центр громади. Крім того, при такому поділі району відстань від найвіддаленішого населеного пункту у Козівській ОТГ до центру громади становитиме 32 км, що не відповідає методиці Кабінету Міністрів.

Власне, найбільше дискусій точилося навколо того, де саме повинен бути центр в третій ОТГ – в с.Тухолька, яка знаходиться посередині цієї громади, чи в с Козьова, яка знаходиться на вершині її трикутника. У Козьові  краще розвинена промисловість, наявні усі необхідні для ОТГ приміщення, натомість Тухолька буде зручнішою для добирання мешканцям громади.

Згодом селищний голова Верхньосиньовидненської селищної ради Юрій Карпінець висловився за створення ОТГ з центром у своєму селищі, обґрунтувавши це тим, що така ОТГ матиме достатньо населення і буде спроможна фінансово.

За результатами обговорення перший заступник голови облдержадміністрації  Ростислав Замлинський доручив керівнику Офісу реформ Віталію Корецькому та голові Сколівської райдержадміністрації Ігорю Свистуну прорахувати фінансові показники п’яти ОТГ на території Сколівського району з центрами у Сколе, Славсько, Верхнє Синьовидне, Козьова та Тухолька. А після цього ще раз обговорити кількість ОТГ на Сколівщині з керівниками району, головами сільських рад та мешканцями.

Основні дані по запропонованих громадах такі: Сколівська ОТГ: кількість населених пунктів – 17, кількість мешканців – 22 484, доходи – 68 604,51 тис. грн, видатки – 63 500 тис. грн. Славська ОТГ: кількість населених пунктів – 15, кількість мешканців – 13 588, доходи – 50 279,05 тис. грн, видатки – 47 200 тис. грн. Козівська ОТГ: кількість населених пунктів – 23, кількість мешканців – 11 126, доходи – 35 539,46 тис. грн, видатки – 42 800 тис. грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ