Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У ЛОР створили робочу групу для боротьби з "чорними археологами"

З 22 вересня у Львівській обласній раді розпочала роботу робоча група, яка має напрацювати рішення для боротьби з незаконними розкопками та «чорними копачами».
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

Групу у складі депутатів, науковців, правоохоронців, археологів, створено відповідно до розпорядження  голови Львівської обласної ради Ірина Гримак з метою напрацювання висновків, щодо ситуації, яка склалася з нелегальними розкопками на Львівщині та запропонувати нові підходи щодо охорони археологічної спадщини.

«Нелегальні розкопки на місцях поховань, на територіях де відбулися історичні події, бої- це негативне явище загальнодержавного масштабу. Наслідки діяльності «чорних копачів» нищівні», - зазначив співголова групи, голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета.

За словами  керівника  Науково-дослідний центр "Рятівна археологічна служба" інституту археології НАН України Олега Осаульчука,  археологи розшукують інформацію про минуле, а нелегальні копачі шукають наживу, ті речі, на яких можна заробити, вони абсолютно байдужі до історичної спадщини та не намагатимуться її зберегти.

«В Україні офіційно зареєстровано приблизно 250 тисяч приладів металошукачів. Це значно перевищує кількість професійних археологів. Крім того, у соціальних мережах мародери вільно демонструють та продають викопані артефакти. Зупинити вандалізм та розкрадання можливо лише спільними діями влади, правоохоронців та громадян», - сказав  Олег Осаульчук та закликав присутніх депутатів обласної ради посприяти в  позначенні історичних місць, пам’яток, подбати про облік об’єктів культурної спадщини, внесенні їх у кадастрову систему.

Заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Міхалець наголосив на необхідності комунікації між фахівцями з археології, правоохоронними органами та  територіальними громадами.

«Потрібен чіткий алгоритм дій для правоохоронців. Затримавши  «копача»,  поліціянти мають розуміти, до якого експерта звернутися за висновками щодо цінності знайдених у нього предметів. Також варто організовувати відпрацювання спільно з істориками, археологами, які знають про те, де і які важливі події відбувалися. Про це треба розповідати місцевим мешканцям» - пояснив правоохоронець.  

Підсумовуючи засідання Святослав Шеремета наголосив, що всі пропозиції учасників будуть враховані та внесені до відповідного рішення Львівської обласної ради, а наступне засідання та продовження обговорень у складі робочої групи відбудеться у жовтні. З його слів, важливі ідеї, озвучені на нарадах також будуть враховані при підготовці проєкту змін до законодавства України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ