Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Лозовій досі не знешкоджено 35 тис. тонн вибухонебезпечних матеріалів

Минуло три роки після вибуху на території військової частини у м. Лозова, що на Харківщині. Проте 35 тис. тонн вибухонебезпечних матеріалів, які розкидані територією, досі не знешкоджено, – повідомила прес-служба Рахункової палати України.

Результати аудиту Рахункової палати щодо ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, що сталася у 2008 році на території військової частини А 0829 у м. Лозова Харківської області, та на запобігання подальшим подібним ситуаціям, засвідчили, що протягом трьох останніх років не розв’язано проблеми з очищення технічної території військової частини від вибухонебезпечних боєприпасів.

Під час перевірки з’ясовано, що знешкоджено лише 12% особливо небезпечних боєприпасів, решта (35 тис. тонн) становить постійну загрозу життю і здоров’ю жителів Харківської області через імовірність самоспрацювання.

Серед причин надто низьких темпів робіт по знешкодженню боєприпасів аудитори назвали недотримання термінів розробки та ухвалення Державної цільової екологічної програми ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території військової частини А 0829 на 2011-2013 роки. Документ було прийнято лише через 2,5 року після того, як сталися вибухи боєприпасів.

При цьому у 2010 році Кабміном спрямував кошти резервного фонду державного бюджету з порушенням. Через відсутність належних розрахунків, як того вимагає бюджетне законодавство, затримано фінансування заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, зокрема з відселення жителів прилеглих населених пунктів.

Колегія Рахункової палати наголосила на невідкладності виконання заходів державної програми і в першу чергу – на дотриманні строків та обсягів її фінансування з метою якомога оперативнішого подолання загрози, яку становить для людей і навколишнього середовища територія, яка усіяна небезпечними боєприпасами.

Нагадаємо, що в серпні 2008 року на території військової частини А 0829 у м. Лозова Харківської області внаслідок пожежі спровоковано масову детонацію ракет і боєприпасів, які зберігалися ще з радянських часів. Понад 13 тис. громадян евакуювали з населених пунктів у зоні ураження. Після локалізації пожежі і вибухів на технічній території військової частини залишилися розкиданими близько 41 тис. тонн ушкоджених ракет і боєприпасів, які мають підвищений ступінь небезпеки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ