Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Луцьку на війну з наркотиками хочуть виділити майже 7,5 млн

Луцька мерія планує виділити майже 7,5 мільйона гривень на боротьбу з поширенням наркоманії, що вже викликає занепокоєння не лише у правоохоронців та громадських активістів.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це повідомив власкор Гал-інфо.

Під час засідання виконавчого комітету Луцької міськради сьогодні, 15 вересня, затвердили проєкт Програми з протидії поширенню наркоманії та інших негативних проявів серед дітей та молоді, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів у Луцькій міській територіальній громаді на 2021-2023 роки.

Як зауважили в муніципалітеті, ситуація, яка склалася на сьогодні у сфері обігу наркотиків та прекурсорів, незважаючи на комплекс запобіжних заходів, що здійснюються органами державної влади, залишається складною, а рівень поширення наркоманії – високим. Щороку особами, які перебувають у стані наркотичного сп’яніння, вчиняється від 10 до 14 тис. злочинів, серед яких вбивства, розбійні напади, грабежі та крадіжки. 
Особливо гострою та актуальною ця проблема є для молодіжного середовища. У прагненні пошуку дружніх стосунків, самоідентифікації та самоствердження молоді люди подекуди потрапляють у сумнівні компанії, вперше пробують наркотики, до яких швидко звикає молодий організм. За даними соціологічних досліджень, 35% першокурсників професійно-технічних училищ та 25% студентів вищих навчальних закладів мають досвід вживання наркотиків. 

«Реклама наркотичних засобів на будівлях, парканах, приватних домоволодіннях, балконах, фасадах багатоповерхівок, навчальних закладах та установах, організаціях різних форм власності – такими є прикрі реалії сьогодення українських міст, зокрема і Луцька. Останні 2-3 роки реклама наркотиків максимально «вийшла» на улицю. Кожен день ми проходимо повз будівлі, де зображені на перший погляд нерозбірливі фрази чи словосполучення. Хоча насправді – це адреси сайтів та телеграм-каналів, де можна замовити наркотики. Інколи ця реклама розміщується на шляху до закладів освіти, таким чином постійно потрапляючи на очі молодим людям. Усе частіше до лікувальних закладів потрапляють як раз учні та студенти через передозування наркотичними препаратами», - йдеться у додатку до проєкту рішення виконкому.

Згідно з рішенням виконкому, на протидію наркоманії серед молоді планують скерувати понад 7,4 мільйона гривень.

В рамках боротьби з наркорекламою зокрема муніципали виявлятимуть написи імовірного рекламування наркотиків та проводитимуть фото/відео фіксацію, з вказуванням місця розміщення такого напису, створюватимуть реєстри та направлятимуть до спеціальних органів. 

Зокрема силовики шукатимуть осіб, що здійснювали нанесення напису, за допомогою камер відеоспостереження «Безпечне місто Луцьк» та контролюватимуть блокування каналів розповсюдження наркотичних засобів у соціальних мережах Telegram, Viber, WhatsApp, Instаgram та інших, телефонних номерів та веб-сайтів. 

«Упродовж 24 годин від моменту виявлення написів ймовірного рекламування наркотичних засобів, уповноважені працівники департаменту муніципальної варти із іншими учасниками здійснюватимуть заходи щодо ліквідації вказаних написів шляхом зафарбовування написів чи очищення фасаду спеціальними засобами», - зазначається в документі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ