Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівській архиєпархії вперше відзначили день мирянина

25-26 червня 2006 року із благословення Високопреосвященого Владики Ігоря (Возьняка), Архиєпископа Львівського, вперше відбулося святкування Дня Мирянина у Львівській архієпархії. Святкування зініційовані Центром Мирянського Лідерства Українського Католицького Університету, з метою заохочення мирян до активної праці в діяльності Церкви, допомогти зрозуміти місію „християнина в миру”. Про це повідомив прес-секретар Львівської архиєпархії о. Ігор Панчиняк.
У неділю 25 червня на парафіях Львівської архієпархії було зачитане пастирське послання владики Ігоря з нагоди дня Мирянина. Крім того 25 червня 2006 вірні Львівської архієпархії взяли участь у заключному концерті фестивалю „Відлуння”.
У понеділок 26 червня відбулася проща духовенства та вірних архієпархії до с. Страдч, де похоронені новомученики о. Микола Конрад та мирянин Володимир Прийма, єдиний мирянин серед блаженних, яких у 2001 році Святіший Отець Іван Павло ІІ беатифікував. Ця проща приурочена 65-тій річниці смерті блаженного Володимира.
Розпочався цей захід о 9-ій годині у с. Ямельня. Саме тут були сформовані колони духовенства та вірних, а відтак вирушили до місця де 65 років тому знайшли мертвими цих блаженних. Очолив похід Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк), архієпископ Львівський.
Прибувши до Страдча розпочалася Архієрейська Літургія. У проповіді Владика ззокрема сказав: «І якраз сьогодні, 26 червня, виповнюється 65 річниця, коли вони обидва, тепер блаженні, були жорстоко замордовані енкавесівцями, повертаючись додому після виконаної мирної місії. Котра місцевість, яке село може пишатися такими відважними й святими людьми? А село Страдч удостоїлося того, що має у своєму посіданні тіла двох великих мучеників. Тіла цих блаженних охороняють цю місцевість сильніше від усякої адамантової й непоборної стіни, ніби високі скали височіють з усіх сторін.
Люди вибирають радніше грішне як праведне і не заважають, що незабаром прийдеться відповідати за своє неупорядковане життя. Бажають цієї відповідальності іншим, коли бачать їхні проступки, але самі забувають чи не хочуть думати, що важливо їм готуватися добре відповісти перед Богом за своє життя та свої вчинки. Гроби цих блаженних славніші від царських палат, тому що тут лежать тіла, що жили у благочесті та чистоті».
Після Літургії Владика нагородив грамотами найсумлінніших працівників архієпархії.
Після нагороджень на могилі о. Миколи Конрада відбувся молебень до блаженних та освячення ікони священномученика. У ікону вміщено частину сорочки із кров‘ю у якій блаженний загинув.
Завершилося свято Хресною Дорогою для всіх охочих.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ