Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській філармонії – концерт на підтримку Євромайдану

У неділю, 26 січня, у Концертному залі Львівської філармонії відбудеться концерт Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під батутою головного диригента Іллі Ступеля. Концерт буде присвячено підтримці громадянської позиції Євромайдану та невинним жертвам трагічних подій на ньому, повідомили у філармонії.

Звучатиме трагічна музика Сергія Прокоф’єва та Дмитра Шостаковича. Першим твором стане симфонічна п’єса львівського композитора Станіслава Людкевича «Танець смерті».

Генеральний  директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп зазначив: «Філармонія висловлює свою громадянську позицію єдності з народом України. У такий  складний та відповідальний історичний момент мистецькі акції покликані підтримати дух свободи і справедливості у суспільстві. Це дні трагічні, дні не тільки державного, й душевного неспокою. Мистецтво завжди високодуховне.  І наша громадянська позиція полягає у тому, що ми, музиканти, артисти своїм мистецтвом підтримуємо народне волевиявлення. Весь народ спільно об’єднався: разом моляться у храмі, проводять жертовні акції, а  Львівська  філармонія у цей час бере на себе відповідальну роль – стати храмом душевним та мистецьким. Найвеличніші мистецькі твори протягом багатьох тисячоліть створювалися, власне, під впливом визначальних трагічних історичних подій, адже мистецтво відображає, насамперед, життя.

Концертом 26 січня, присвяченим Євромайдану та жертвам цих трагічних подій, ми солідаризуємося з усім українським народом та переживаємо усі трагічні моменти розвитку подій. Також ми привертаємо увагу до подій у Києві та інших містах України.

Звучатиме музика визначних майстрів, які писали професійну, але трагічну музику – трагічні «симфонічні фрески» з Ромео і Джульєтти Прокоф’єва та «Симфонія» Дмитра Шостаковича. Концерт розпочнеться невеличкою симфонічною п’єсою львівського композитора, львів’янина високого духу Станіслава Людкевича. Цю його симфонічну п’єсу в радянський і післярадянський час називали поемою «Подвиг». Сам композитор називав її «Dance Macabre», тобто «Макабричні танці» чи «Танець Смерті». Містерія підкреслює думку, що перед смертю всі рівні. Заподіючи смерть іншим людям, варто пам’ятати про свою смерть, адже життєві блага швидкоплинні перед вічністю, – такі алегоричні речі вкладалися у поняття «macabre». Напевне, у часи глибокого застою Станіслав Людкевич вкладав цей зміст у свій твір «Dance Macabre».

Посвячуючи концерт подіям Євромайдану, віримо, що ці історичні моменти приведуть до світлої перемоги. Вхід на концерт вільний, тож запрошуємо усіх його відвідати. Перед початком концерту розпочнеться акція збору коштів на потреби Євромайдану», – підкреслив Володимир Сивохіп.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ