Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівській філармонії відбувся концерт, присвячений 250-річному ювілею Моцарта

Упродовж року у Львові відбудеться низка концертів, присвячених 250-річному ювілею великого композитора Вольфганга Амадея Моцарта, зокема восени – у рамках фестивалю „Контрасти”. Сьогодні весь світ святкує 250-ту річницю від дня народження композитора. Наприклад, у Зальцбурзі готуватися до цього свята почали ще 2003 року. Долучився до святкування і Львів. Адже 1826 року у нашому місті прозвучав один з перших концертів Вольфганга Амадея Моцарта, організований його сином Францом Ксавером Моцартом. Останній, до речі, тривалий час проживав у Львові і організував перше в нашому місті музичне товариство святої Сесилії.
Оркестр „INSO-Львів” під керівництвом диригента Гунгарда Маттеса (Швейцарія) підготував концертну програму, яка прозвучала 27 січня у Львівській філармонії. „З цим ювілеєм Європу охопила певна істерія, — зазначив під час прес-конференції Гунгард Маттес. — Проте у Львові все спокійно, мабуть, тому саму музику тут сприймають емоційніше, ніж у Європі.”
 Гунгард Маттес приїхав до Львова 24 січня і встиг провести лише дві репетиції. Він каже, що порозумітися зі львівськими музикантами, які не знають німецької мови, йому було досить просто: „Музика не потребує слів, музиканти бачать, коли я дивлюся грізно, а коли сяю від щастя”. За словами Гунгарда Маттеса, музика, яку підготував „INSO-Львів” звучала у Львові досить рідко.
 Гунгард Маттес розповів, що спочатку хотів підготувати фундаментальну програму, проте, за його словами, вирішив надати репертуару грайливий настрій, адже Моцарт мав чудове почуття гумору. У програмі концерту, окрім творів Моцарта, прозвучить також концерт Антоніо Сальєрі. „Ми вирішили запросити на уродини і суперника Моцарта”, — жартує Гунгард Маттес.
 „Музику Моцарта легко слухати і легко сприймати, проте вона є досить складною для виконання, хоча сучасні музиканти часто її спрощують”, — сказав Гунгард Маттес.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ