Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській національній опері представлять чергову сенсаційну прем’єру

У Львівській національній опері в рамках проекту «Український прорив» відбудеться прем’єра: балети видатного композитора Ігоря Стравінського «Весна священна» та «Пульчинелла»об’єднають в одну хореографічну виставу.Про це повідомляє Прес-служба Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької.

Балети «Весна священна» і «Пульчинелла» бачили багато оперних сцен світу як дві окремі одна від одної постановки. І лише у Львівській національній опері ці одноактні балети Ігоря Стравінського побачать світло ламп як дві дії одного яскравого спектаклю. Генеральний директор-художній керівник Львівського оперного театру Василь Вовкун зазначив, що давно думав над традиційним поєднанням балетів Стравінського «Жар-птиця» і «Весна священна», але всесвітньо відомий хореограф Марчелло Алджері надихнув його піти інших шляхом.

«Ігор Стравінський вперше на сцені Львівського національної опери. Вперше об’єднуються два твори, які в культурній практиці світу навіть не стояли поруч, адже ми поєднали здавалося б непоєднувані твори «Пульчинелла» і «Весна священна». Також вперше італійський хореографставить балет у Львівській опері.

Вперше американський диригент українського походження Теодор Кучар буде за пультом у нашому театрі. Вперше Василь Вовкун є режисером в серйозному балеті. І я думаю, що вперше в Україні ми побачимо нову стилістику постановки: перехід від неокласики до модерну», - розповів Василь Вовкун.

Такі різні за музичним стилем балети стали частинами одного дійства під назвою «Правда під маскою».

«Ці два балети Стравінського, які ми об’єднали в одне ціле – не так хореографічна вистава, як театральна. За допомогою режисури Василя Вовкуна, мені вдалося об’єднати два зовсім різних балети: «Пульчинелла», де мова йде про маску, про несправжні почуття, і «Весна священна», де є справжня, реальна людина, яка знімає цю маску. Зв’язуючим елементом між цими постановками є маска. Цієї постановкою ми хочемо донести, що зараз в світі є велика проблема в тому, що ми не є справжні і потребою світу є зняти з себе ці маски», – розповів хореограф, балетмейстер Марчелло Алджері.

Глядачів прем’єри дивуватимуть не лише модерною пластикою балету від італійського хореографа, а й досконалим виконанням музичних творів Стравінського під орудою відомого американського диригента українського походження Теодора Кучара.

 «Твір «Весна священна» - це легендарний твір в історії симфонічної музики. Він змінив цілу історію не лише музики, а й театру, балету. Чудово мати таку можливість попрацювати з оркестром, який ніколи не стикався з такими труднощами виконання.

Наша колаборація з балетом, наша робота та художна концепція – це для мене один з найважливіших професійних моментів в житті. Я дуже вдячний за цю можливість, думаю, як і кожен музикант в оркестрі. Ми разом виросли за ці чотири тижні підготовки до вистави, тому це буде мати й великий вплив на майбутнє цього театру», - запевняє диригент.

Головними зірками балетної постановки є солісти балету Львівської національної опери Сергій Качура та Ярина Котис.

«Коли людина вчиться, вона завжди смішна. Тому в цей період дуже важливою є підтримка від постановника, хореографа. Дякую Марчелло за таку можливість навчитися чомусь новому. В мене є великий досвід виступів у різних амплуа, проте це щось зовсім нове, тут треба переносити багато філософських, відносних речей. Це дуже важко передати рухом» - розповів Сергій Качура.

Не менш вражаючими будуть і сценічні декорації: велике дзеркало по діагоналі множитиме постаті танцівників, підкреслюючи їхні рухи у перспективі. Куліси будуть сформовані з кривих дзеркал і порізані таким чином, що постаті артистів, які є в центрі уваги, отримують рефлекси світла і тіні. По боках сцени: два уламки скелі, які у фіналі з’єднуються, аби створити образ Матері Землі, – вільної і чистої. Зверху: проекція глобуса в русі.

Стати свідком унікальної прем’єри - постановки балетів  Ігоря Стравінського можна буде 17, 19, 21 та 24 жовтня о 18:00 на сцені Львівської національної опери. Придбати квитки на подію можна на сайті театру.

Нагадаємо, проект «Правда під маскою» - це вже третя прем’єра в рамках проекту «Український прорив» генерального директора-художнього керівника Львівської національної опери Василя Вовкуна. Зокрема, в рамках проекту з величезним успіхом пройшли вистави легендарної «Коли цвіте папороть» та оновленої «Дон Жуан».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ