Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львівській області найпоширеніший шлях зараження ВІЛ-інфекцією - секс

У Львівській області серед зареєстрованих осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція продовжує зростати частка осіб із статевим (гомо- та гетеросексуальним) шляхом інфікування ВІЛ, - про це повідомили під час прес-конференції, 28 листопада, у Львові.

За 9 місяців 2014 року найпоширеніші шляхи передачі ВІЛ-інфекції: статеві стосунки – 44, 3% (на противагу 37 % за 9 місяців 2013 р.), введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом – 26, 2% (на противагу 48,5%за 9 місяців 2013 р.).

Головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська сказала: «За 9 місяців поточного року показники захворюваності на ВІЛ-інфекцію у Львівській області мають від’ємні темпи приросту, ніж за 9 місяців 2013 року, коли було зафіксовано зростання кількості захворілих. У структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції серед зареєстрованих осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція продовжує зростати частка осіб із статевим шляхом інфікування ВІЛ».

«Якщо ще кілька років тому домінуючою групою, яка інфікувалася, були споживачі ін’єкційних наркотиків, то сьогодні ми з впевненістю можемо сказати, що під найбільший ризик потрапляють люди, які мають гетеросексуальні статеві контакти», - зауважила Мар’яна Служинська.

Вона повідомила, що станом на сьогодні в областіна обліку перебуває2 657 ВІЛ-позитивнихосіб,поширеність захворювання на ВІЛ-інфекцію становить 104,8 випадків на 100 тис. населення при середньо українському показникові 319,7.

Також вона додала, що все частіше ВІЛ-СНІДом заражаються жінки. «Збільшення частки жінок приводить до того, що збільшується частка дітей із захворюванням», – зазначила Мар’яна Служинська.

На прес-конференції на тему «Як міграція переселенців позначиться на поширенні ВІЛ-СНІДу? Які новації запропонує Львівщина у боротьбі з цією недугою», були присутні представники державних та неурядових організацій, які спільним зусиллями борються проти проблеми ВІЛ-СНІДу.

Нагадаємо, що 24 листопада на Львівщині стартувала загальнообласна інформаційно-просвітницька профілактична кампанія щодо активного виявлення хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, рамках якої мешканці Львівщини можуть пройти безкоштовне, анонімне тестування на ВІЛ-інфекцію.

Акція проходить під гаслом «Дізнайся більше про ВІЛ. Зроби тест в кабінеті «Довіра» та триває до22 грудня.

Довідка.

Уперше захворювання на СНІД (синдром набутого імунного дефіциту) було виявлено в 1980 році в Нью-Йорку і Каліфорнії серед гомосексуалістів і наркоманів, що використовують внутрішньовенне введення наркотиків. За декілька років поширення СНІДу набуло характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично усіх країн. До 1996 року у світі налічувалися вже більш як 21 млн інфікованих. Нині ця цифра зростає.

Вже в 1988 році серйозно стурбованими урядами була організована зустріч міністрів охорони здоров'я найбільших країн світу. На ній уперше привселюдно пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ-інфікованих. Тоді також було вирішено оголосити 1 грудня Міжнародним днем боротьби зі СНІДом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ