З початку року порівняно з відповідним періодом минулого року знизився індекс обсягів валової продукції сільського господарства загалом і продукції тваринництва зокрема. У січні - травні 2006 року він становив 102,6% , тоді як у цей час 2005 року – 103,1%.
З початку року 2006 року господарства усіх категорій області виробили 44,4 тисяч тонн м’яса (реалізували худоби та птиці на забій) у живій вазі, що на 8,3% більше січня-травня 2005 року. Також реалізували 321,7 тисяч тонн молока, що на 2,3% менше, ніж минулого року. І 251,0 мільйон штук яєць від усіх видів птиці, що на 2,3% більше, ніж за відповідний період 2005 року.
“Щодо галузі птахівництва і виробництва яєць, то завдяки дотаціям держави ми маємо перевиробництво курятини і яєць. Зокрема зараз постає питання проблеми реалізації продукції. Україна взагалі по виробництві яєць перегнала Німеччину. Тоді як виробництво молока лишає бажати кращого. Зокрема зараз у Львівській області спостерігається невідворотна тенденція до зменшення виробництва молока. На жаль, можлива стабілізація ситуації може відбутися лише восени, коли селяни почнуть продавати худобу. В рахунок стабілізації в галузі виробництва молока і яловичини буде виділено з держбюджету 20 мільйонів гривень для дотацій підприємствам, які займаються виготовленням і реалізацією молока і яловичини.
На жаль, відомо, що виготовлення молока є наразі збитковим. А для підтримки селян реально працює лише одна програма індивідуальних дотацій за високовагову худобу, де при здачі на забій, за кожен кілограм понад 300 кг виплачується дотація в розмірі 1.40 грн. Є, правда, ще програма дотацій при закупівлі підприємствами телят для утримання і подальшого виробництва молока. За кожне теля куплене на виріст повинні доплачувати до 50% вартості. Проте вона лише задекларована і реально поки що не працює. На сьогодні населення виробляє близько 90% всієї продукції у Львівській області, тому проблема підтримки тваринницьких підприємств і їх співпраці з державою є дуже важливою. Три роки тому у Львівській області великі тваринницькі підприємства виробляли 7% сільськогосподарської продукції, в цьому році 22%, а за два-три роки ми плануємо збільшити до 35-40%”, - повідомив “Гал-info” заступник голови ЛОДА з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин.