Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львівській області виробництво молока є збитковим

З початку року порівняно з відповідним періодом минулого року знизився  індекс обсягів валової продукції сільського господарства  загалом і продукції тваринництва зокрема. У січні - травні 2006 року він становив  102,6% , тоді як у цей час 2005 року – 103,1%.

З початку року 2006 року господарства усіх категорій області виробили 44,4 тисяч тонн м’яса (реалізували худоби та птиці на забій) у живій вазі, що на 8,3% більше січня-травня 2005 року. Також реалізували 321,7 тисяч тонн молока, що на 2,3% менше, ніж минулого року. І  251,0 мільйон штук яєць від усіх видів птиці, що на 2,3% більше, ніж за  відповідний період 2005 року.
“Щодо галузі  птахівництва і виробництва яєць, то завдяки дотаціям держави ми маємо перевиробництво курятини і яєць. Зокрема зараз постає питання проблеми реалізації продукції. Україна взагалі по виробництві яєць перегнала Німеччину. Тоді як виробництво молока лишає бажати кращого. Зокрема зараз у Львівській області спостерігається невідворотна тенденція до зменшення виробництва молока. На жаль, можлива стабілізація ситуації може відбутися лише восени, коли селяни почнуть продавати худобу. В рахунок стабілізації в галузі виробництва молока і яловичини буде виділено з держбюджету 20 мільйонів гривень для дотацій підприємствам, які займаються виготовленням і реалізацією молока і яловичини. 
На жаль, відомо, що виготовлення молока є наразі збитковим.  А для підтримки селян реально працює  лише одна програма індивідуальних дотацій за високовагову худобу, де при здачі на забій,  за кожен кілограм понад 300 кг виплачується дотація в розмірі 1.40 грн.  Є, правда, ще  програма дотацій при закупівлі підприємствами телят для утримання і  подальшого виробництва молока. За кожне теля куплене на виріст повинні доплачувати до 50% вартості. Проте вона  лише задекларована і реально поки що не працює. На сьогодні населення виробляє  близько 90%  всієї продукції у Львівській області, тому проблема підтримки тваринницьких підприємств і їх співпраці з державою є дуже важливою.  Три роки тому у Львівській області великі тваринницькі підприємства виробляли 7% сільськогосподарської продукції, в цьому році 22%, а за два-три роки ми плануємо збільшити до 35-40%”, - повідомив “Гал-info” заступник голови ЛОДА з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ