Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львівській області затверджено бюджети районів та міст обласного значення

Станом на 11 січня у Львівській області у визначений законодавством термін затверджено обласний, районні та міські (міст обласного значення) бюджети - про це повідомив в.о. начальника Головного фінансового управління Львівської облдержадміністрації Іван Нос. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

 

До 23 січня планується затвердити сільські, селищні та міські (міст районного значення) бюджети.

Обласний бюджет Львівської області на 2012 рік затверджено за доходами і видатками в обсязі 4 мільярди 296 млн.грн., що на 549,0 млн.грн. або 14,6% більше затвердженого обсягу на 2011 рік. Обсяг доходної частини обласного бюджету на 2012 рік без трансфертів з державного бюджету визначено в сумі 898 млн.грн., що більше на 139,0 млн.грн. або 18,0% від надходжень платежів у 2011 році.

У 2012 році для обласного бюджету визначено дотацію вирівнювання з державного бюджету в обсязі 842,0 млн.грн., що більше її обсягу  2011 року на 177,0 млн.грн. або 26,7%.
   
 Видатки на заробітну плату збільшено на 17-20% у зв’язку з поетапним підвищенням мінімального розміру заробітної плати та посадового окладу працівників бюджетної сфери, оплату енергоносіїв на 27% і медикаментів та харчування – 7,9% з урахуванням інфляційних процесів. Мінімальний розмір заробітної плати запроваджується з 1 січня – 1073 гривні, з 1 квітня – 1094 гривні, з 1 липня -1102 гривні, з 1 жовтня – 1118 гривень та з 1 грудня – 1134 гривні на місяць.

Одночасно з метою зменшення грошового розриву між посадовим окладом працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки і мінімальною заробітною платою підвищується посадовий оклад працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки і встановлюється у такому розмірі: з 1 січня – 773 гривні, 1 квітня – 794 гривні, 1 липня – 802 гривні, 1 вересня – 807 гривень, 1 жовтня – 823 гривні та 1 грудня – 839 гривень на місяць. Ріст середньорічного розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки становитиме 25,5 відсотка.

Передбачається ресурс на виплату надбавки у розмірі 20% посадового окладу усім педагогам, яка введена з 1 вересня 2011 року, а медикам та фармацевтам допомоги на оздоровлення – з 1 січня, а також на підвищення з 1 липня 2011 року на 30% посадового окладу медичним працівникам, лікуючим хворих з відкритою формою туберкульозу. Це дасть моживість підвищити зарплату для деяких категорій працівників системи освіти на 22%, охорони здоров’я близько 24%.

Планування капітальних видатків, пов’язаних з утриманням бюджетних установ (капітальний ремонт приміщень, придбання обладнання і предметів довгострокового користування), відповідно до статті 71 Бюджетного кодексу України здійснено за спеціальним фондом.

Окрім цього враховано передбачені субвенції з державного бюджету обласному бюджету:
-   на придбання медикаментів для забезпечення швидкої медичної допомоги (майже 18 млн.грн.);
-   на придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров”я та лікарських засобів для інгаляційної анестезії (11 млн.грн.);
-   на придбання медичного обладнання (мамографічного, рентгенологічного та апаратів ультразвукової діагностики) вітчизняного виробництва (10 млн.грн.).

Найбільшу частку у структурі видатків складають витрати на соціальний захист населення з урахуванням субвенцій з державного бюджету (2392,3 млн.грн. або 55,7%), охорону здоров”я (790,7 млн.грн. або 18,4%) та освіту (766,7 млн.грн. або 18%).

Порівняно із затвердженими на 2011 рік показниками видатки за загальним фондом обласного бюджету в поточному році зростуть на охорону здоров”я на 21%, освіту – 17%, соціальний захист та соціальне забезпечення без субвенцій з державного бюджету – 20%, культуру і мистецтво – 21%.

На виконання заходів з енергозбереження у бюджетній сфері передбачено видатки в сумі 12,5 млн.гривень.

На реалізацію низки регіональних програм у 2012 році передбачається спрямувати кошти в сумі понад 63 млн.грн., що  порівняно із затвердженими обласною радою видатками на цю мету у 2011 році більше у 3,1 раза. Зокрема, на виконання „Програми розвитку освіти Львівщини на 2009-2012 роки” планується спрямувати 16 млн.грн.

Так, на розвиток та стимулювання обдарованої учнівської молоді та її наставників, студентів та науковців, професійний розвиток працівників освіти, розвиток мережі освітніх округів, комп”ютеризацію освітніх закладів області, зміцнення матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів, проведення моніторингу якості освіти у 4-8 класах загальноосвітніх навчальних закладів, забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів підручником з основ християнської етики, забезпечення психолого-медико-педагогічних консультацій корекційним обладнанням та діагностичними матеріалами.

Також в обласному бюджеті на 2012 рік у рамках реалізації обласних програм передбачено:

- 1 млн. грн. на виплату разової грошової допомоги ветеранам Української Повстанської Армії, у тому числі на компенсаційні виплати на пільговий проїзд на міжміських внутрішньообласних маршрутах;
- 1 млн. грн. для надання одноразової адресної допомоги найбільш незахищеним громадянам - реабілітованим за статтею 3 Закону України “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні” та потерпілим від політичних репресій згідно з відповідною програмою;
- 18,0 млн. грн. на проведення природоохоронних заходів;
- 18,5 млн. грн. на утримання доріг загального користування місцевого значення та комунальних доріг понад виділені з державного бюджету 37,7 млн.грн. на цю ж мету;
- 5,7 млн. грн. на співфінансування об'єктів соціально-культурної сфери, будівництво і реконструкція яких в області буде здійснюватися за кошти державного бюджету, та дофінансування програми мікропроектів місцевого розвитку;
- 3,2 млн. грн., за рахунок надходжень коштів втрат від сільськогосподарського виробництва на проведення інвентаризації та розмежування земельних ділянок, що є основою  для виготовлення схем планування територій, збереження, відтворення та раціональне використання земельних ресурсів;
- 1,2 млн. грн. на поповнення бібліотечних фондів;
- 12,4 млн.грн. - оздоровлення учнів, у тому числі 3 млн. грн. – з багатодітних сімей.

Вперше у державному бюджеті на 2012 рік передбачено субвенцію для кожного бюджету міста та району області на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах у сумі 99,3 млн.грн, обласного бюджету для подальшого розподілу між бюджетами місцевого самоврядування – 37,7 млн.грн.

Видатки на здійснення заходів з виконання державних програм за рахунок коштів субвенції з державного та обласного бюджетів бюджетам міст і районів області за загальним фондом становлять 2331,0 млн.гривень. Зокрема, передається субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам області на виплату допомоги сім”ям з дітьми, малозабезпеченим сім”ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям в сумі 1858,2 млн.грн., що на 129,9 млн.грн. або 7,5% більше нарахованих сум допомог у 2011 році.

Збільшення зумовлене зростанням у 2012 році прожиткового мінімуму для відповідних соціальних і демографічних груп населення (9,6-14,4%), чисельності одержувачів допомоги при народженні дитини, допомоги на догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку, зокрема тих, які отримують доплатний розмір та допомоги інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ