Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львівській області збільшилася частка збиткових підприємств

На Львівщині спостерігається тенденція збільшення частки збиткових підприємств: у січні-квітні 2006 року 39,8% від загальної кількості підприємств працювали збитково, тоді як у  січні-квітні 2005 року було 35,7% таких підприємств.

Найбільшою була частка збиткових підприємств державного управління - 50%, будівництва - 49,1%, транспорту і зв’язку - 47,7%, підприємств, що надають колективні, громадські та особисті послуги - 46,7%,  промисловості - 46,5%.
За результатами роботи січня-квітня 2006 року фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування суб’єктів господарювання області (без малих, сільськогосподарських підприємств та установ, що утримуються за рахунок бюджету) становив 317,1 млн грн прибутку, що становить близько 166,0% до обсягу січня-квітня 2005 року. При цьому обсяги збитків збиткових підприємств впродовж аналізованого періоду зросли майже на 23%, а частка збиткових підприємств збільшилась із 35,7% у січні-квітні 2005 року до 39,8% у січні-квітні цього року.
Переважну частку від збитків збиткових підприємств (50,6% загальнообласного обсягу) формують промислові підприємства – 123,9 млн грн. З них, найбільше збитків допущено підприємствами машинобудування (18,4% загальнообласного або 36,3% загальнопромислового обсягу), підприємствами харчової та харчопереробної промисловості (7,5% або 14,9%), підприємствами з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води (4,9% або 9,7%), добувної галузі (4,2% або 8,4%). Крім того, значні збитки мають підприємства оптової та роздрібної торгівлі (21,7% загальнообласного обсягу при 16,4% за аналогічний минулорічний період).
Процес фінансової стабілізації гальмується станом розрахунків між суб’єктами підприємницької діяльності. Відволікання обігових коштів у заборгованість по взаєморозрахунках найбільшою мірою впливає на збиткову діяльність суб’єктів господарювання області
Основними  причинами збиткової господарської діяльності підприємств є ряд  факторів. А саме: значні обсяги перенесення збитків з попередніх періодів; зменшення обсягів виробництва та реалізації продукції підприємств, зростання матеріальних витрат, недоотримання державних дотацій; невідповідність діючих тарифів з надання послуг по транспортуванню та постачанню природного газу до фактичних витрат (лише на рівні 75%) при значному зростанні закупівельних цін на газ та пально-мастильні матеріали; реалізація товарів за цінами нижчими, ніж ціни придбання у галузі торгівлі, дає змогу платникам не лише декларувати від’ємне значення прибутків, але й отримувати із бюджету відшкодування податку на додану вартість; нерентабельність тарифів на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення для населення, недозавантаженість виробництва, ріст дебіторсько-кредиторської заборгованості, значні витрати на ремонт у зв’язку з високою аварійністю водопровідних мереж (найбільший середній вік по Україні) та відсутністю достатніх надходжень дотаційних сум в галузь; недостовірність даних фінансової звітності щодо господарської діяльності підприємств у потенційно прибуткових секторах економіки (готельний, ресторанний, туристичний бізнес, торгівля, надання консалтингових послуг тощо).
Про це повідомили “Гал-info” в головному управлінні статистики у Львівській області.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ