Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львівській облраді обговорили бюджет-2011

У Львівській обласній раді відбулося громадське обговорення виконання бюджету Львівщини у 2011 році, ініційоване депутатською комісією з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності. У зібранні взяли участь заступник голови обласної ради Валерій П’ятак та перший заступник голови облдержадміністрації Богдан Матолич, голова комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності ради Ярослав Качмарик, а також керівники управлінь облдержадміністрації, депутати обласної та районних рад, повідомила прес-служба Львівської облради.

Як зазначив голова бюджетної комісії Львівської обласної ради Ярослав Качмарик, у 2011 не змінилися принципи формування дохідної частини місцевих бюджетів. Зміни, внесені до Бюджетного кодексу, суттєво зменшили фінансові ресурси обласних та районних бюджетів в частині надходження коштів цільового використання, зокрема фонду охорони навколишнього природного середовища. Окрім цього, формула розподілу трансфертів вирівнювання, що затверджена Кабінетом Міністрів України, не враховує реального стану розвитку бюджетної сфери окремих територій та створює диспропорції у фінансовому забезпечені місцевих бюджетів, особливо у фінансуванні видатків на охорону здоров'я, зокрема вартісного лікування інфекційних захворювань,культуру та культурну спадщину, соціальний захист окремих категорій населення. «Суттєво зменшився фінансовий ресурс місцевих бюджетів на виконання делегованих та власних повноважень.

Особливо не забезпечені фінансовим ресурсом органи місцевого самоврядування, розрахункові показники Мінфіну на отримання яких покривають лише близько 40,0% потреби в коштах. Водночас до державного бюджету України Львівщиною у 2011 році мобілізованопонад 9,1 млрд. грн., що більше надходжень 2010 року на 23,6%.Темпи ж зростання надходжень до місцевих бюджетів становлять лише 9,7% та менші запланованихна 11,6%, що відображає, зокрема, проблеми регуляторного характеру бюджетного та податкового законодавства України», - зазначив він.

На зібранні виступили начальник головного фінансового управління ЛОДА Олег Демків, начальник головного управління освіти та науки ЛОДА Михайло Брегін, голова комісії з питань охорони здоров’я, материнства та соціального захисту Богдан Чечотка та інші.

Учасники громадського обговорення розробили рекомендації щодо покращення обласного бюджету. Зокрема,необхідно домогтися вдосконалення формули розподілу міжбюджетних трансфертів (дотацій вирівнювання та коштів, що передаються до державного бюджету) між державним та місцевими бюджетами, затверджену постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2010 року № 1149. Серед рекомендацій також – необхідність внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розширення переліку доходів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, для забезпечення достатнім фінансовим ресурсом виконання власних повноважень, чітке дотримання процедури і вимог чинного бюджетного законодавства при формуванні, затвердженні, внесенні змін та виконанні обласного бюджету усіма учасниками бюджетного процесу.

Також учасники зібрання задекларували підвищення ефективность використання бюджетних коштів та дотримання принципів формування бюджету за програмно-цільовим методом з визначенням показників результативності, якості та ефективності виконання програм. Вирішено рекомендувати Львівській обласній раді ухвалити звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо вирішення проблемних питань виконання місцевих бюджетів та внесення змін до Бюджетного кодексу України, спрямованих на зміцнення фінансової бази органів місцевого самоврядування. А Львівській обласній державній адміністрації рекомендують активізувати роботу щодо залучення в області коштів державних цільових програм та субвенцій державного бюджету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ