Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівській ОДА підписали угоду про реалізацію українсько-австрійського проекту «Золота підкова Львівщини»

31 березня у Львівській облдержадміністрації відбулася церемонія підписання Угоди про започаткування спільного українсько-австрійського проекту «Золота підкова Львівщини». Угода про започаткування спільного українсько-австрійського проекту «Золота підкова Львівщини» з української сторони підписана Львівською обласною радою, яку представляв заступник голови Львівської обласної ради Лев Захарчишин, Львівською обласною державною адміністрацією в особі її голови – Миколи Кмітя, Комунальним підприємством Львівської обласної ради "Реставрація та управління замками і палацами Львівщини" в особі його директора – Миколи Гайди. З австрійської сторони учасниками угоди є Консорціум "Австрія" в особі уповноваженого голови Александра Аігнера, який є управляючим головного партнера консорціуму ТОВ "Аляріс", Консалтингова компанія "ПАН ПЛАН" в особі її директора – Петера Шнайдера. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Угодою передбачено провести заходи із забезпечення охорони у способи, визначені чинним законодавством України, об'єктів культурної спадщини на території Львівської області, які формують так звану "Золоту підкову Львівщини" і визначені цією Угодою. Для досягнення вказаної мети Сторони передбачають реалізувати їхні наміри згідно з умовами цієї Угоди до 2015 року.

У рамках Проекту Сторони мають намір охопити такі об'єкти культурної спадщини:

пам'ятка архітектури XVII ст. – ансамбль фортеці у м. Бродах; пам'ятка архітектури XVIII ст. – будівля синагоги у м. Бродах; пам'ятка архітектури XVII – XVIII ст. – ландшафтно-архітектурний комплекс Підгорецького замку у с. Підгірці Бродівського району; пам'ятка архітектури XIV – XVII ст. – ансамбль Олеського замку у смт. Олесько Буського району; пам'ятка архітектури XVIII ст. – ансамбль монастиря капуцинів у смт. Олесько Буського району; пам'ятка архітектури XVII ст. - ансамбль замку у м. Жовкві; північно-східний квартал втраченої забудови пл. Вічевої у м. Жовкві; пам'ятка архітектури XVII ст. – ансамбль замку в м. Золочеві; пам'ятка архітектури XIV – XVIII ст. – ансамбль Поморянського замку у смт. Поморяни Золочівського району; пам'ятка архітектури XIV – XIX ст. – ансамбль Свіржського замку у с. Свірж Перемишлянського району; пам'ятка архітектури XIV – XVII ст. – замок в Старому Селі, с. Старе Село Пустомитівського району; пам'ятка архітектури XVI – XVII ст. - замок Гербуртів у м. Добромиль Старосамбірського району; пам'ятка археології, історії та культури – городище літописного міста Тустані, що у с. Урич Сколівського району.

Сторони передбачають, що реалізація кожного етапу, передбаченого цією Угодою, відбуватиметься у такі строки: реалізація першого етапу – не пізніше шістдесяти календарних днів з дня підписання Угоди; реалізація другого етапу – не пізніше 30 вересня 2008 року; реалізація третього етапу – до кінця 2015 року.

В угоді зазначається, що сторони прогнозують таку фінансову участь у реалізації Проекту: на першому етапі сторони не передбачають їхньої прямої спільної фінансової участі у реалізації Проекту; планується, що на цьому етапі необхідні роботи будуть виконані кожною зі сторін її власними ресурсами; на другому етапі Консорціум залучає на реалізацію цього етапу кошти на суму 400 000 (чотириста тисяч) євро, а Рада передбачає та виділяє з обласного бюджету кошти, необхідні для повноцінного функціонування Комунального підприємства та здійснення ним протягом 2008 року запланованих робіт; на третьому етапі Рада передбачає в обласному бюджеті 2008 року кошти, необхідні для підготовки та проведення передбачених чинним законодавством конкурсів і тендерних процедур, а в обласному бюджеті всіх наступних років – кошти, необхідні для здійснення поточного моніторингу процесів реалізації інвестиційних проектів, що перемогли на проведених конкурсах і тендерах.

Т.в.о. голови Львівської облдержадміністрації під час зустрічі, яка відбулася перед підписанням угоди зазначив, що австрійська сторона  володіє значним досвідом у сфері реалізації таких проектів.

„Об'єкти культурної спадщини на території Львівської області, які формують так звану "Золоту підкову Львівщини", потребують значних інвестицій. Слід відтворити та зберегти для майбутніх поколінь надбання минулого. Я хочу подякувати моїм колегам  за напрацьований спільний проект”,— наголосив Микола Кміть.

Т. в. о. голови ЛОДА у ході зустрічі повідомив, що проект щодо замків Львівщини знаходиться під особистим контролем Президента України Віктора Ющенка.

Заступник голови Львівської обласної ради Лев Захарчишин відзначив, що львівська громада визнає значний досвід Австрії у питанні збереження та відновлення архітектурних пам’яток. Він  зазначив, що даний проект в майбутньому має шанс  бути реалізованим на території усієї Західної України, підкресливши, що  керівники західних областей  оголосили 2008 рік Роком Замків.

Перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Валерій П’ятак повідомив, що Міжнародний економічний форум, який відбудеться у Львові у жовтні буде спрямований саме на залучення інвестицій у збереження архітектурних пам’яток.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ