Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській опері оселилась нова Соломія Крушельницька

У Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької з’явився однойменний портрет оперної співачки, автор якої – народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка – Любомир Медвідь. Сьогодні, 16 червня, на відкритті побував і кореспондент Гал-інфо.

Фото: Олена Ляхович

Завідувач літературної частини  театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької Надія Труш розповіла про те, що раніше було на місці картини Любомира Медвідя: «Раніше на місці цього портрету була фотографія Соломії Крушельницької. Час від часу ми змінювали її на світлину Зігмунда Горголевського (польський архітектор, автор численних споруд в Україні, Німеччині та Польщі, зокрема, Театру опери та балету у Львові). І хоч ці фотографії були цікаві, проте вони були не художні і написані не з натури».

За словами Надії Труш, ідея написати портрет жінки, на честь якої названа Львівський театр опери та балету, виникла у самого автора: «Якось до нас прийшов народний художник України Любомир Медвідь і каже, як це так, що у вас висить фотографія, попри те, що сьогодні у Львові ми маємо надзвичайно багато талановитих художників. Трохи поговоривши, Людомир Медвідь запропонував написати Соломію Крушельницьку, а в подальшому пообіцяв подарувати свою роботу театру».

Фото: Олена Ляхович

Як зазначив головний художник Тадей Риндзак, театр у захваті від роботи українського художника: «Для нашого Львівського театру це важливий та цінний подарунок. Завдяки цій картині підвищився загальний вольтаж театру. Відтепер, коли до нас заходитимуть гості, то перше що вони бачитимуть – це портрет Соломії Крушельницької. Надзвичайно велично і те, що ця, так звана вісь напруги, вводить в театр і не полишає глядача та слухача».

Фото: Олена Ляхович

На жаль, самого автора портрета на презентації картини не було через поганий самопочуття. Та, як розповіла його донька, такі події зазвичай додають йому сил, здоров’я та оживляють. 

Фото: Олена Ляхович

Більше відео на нашому каналі YouTube.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ