Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській опері відсвяткували ювілей Тадея Риндзака

30 вересня у Львівській опері відсвяткували ювілейний творчий вечір головного художника Львівського академічного театру та балету імені Соломії Крушельницької, члена Національної спілки театральних діячів України, лауреата мистецької премії ім. Ф. Нірода, народного художника України Тадея Риндзака. Так художник відсвяткував своє 70-ліття.

У програмі святкування гості переглянули оперу «Орфей і Еврідіка», яку оформив Тадей Риндзак.

За словами колег, Тадей Риндзак має «золотий характер», у театрі працює 45 років, його всі люблять.

Тадей Риндзак народився в багатодітній сім'ї в маленькому містечку Болехові Івано-Франківської області. Він мав чотирьох братів та сестру. Батько був простим робітником. У ранньому віці у майбутнього художника померла мати, батько ще раз одружився, про це попросили брати і сестри Тадея. Мачуха любила дітей і взяла на себе їх виховання після смерті батька. Саме оці душевні переживання, терплячість відбились в його творчості душевною красою. Усі діти в сім'ї займались мистецтвом, найстарші двоє братів були дуже талановитими, але померли у ранньому віці.

Згодом Тадей вступав до Київського інституту, але не вступив, бо не був готовий. Приїжджав до Львова, але там вже закінчились екзамени. Та випадок зіграв свою роль, Тадей почув по радіо, що у Львівський оперний театр набирають художників для малювання декорації. Головним вчителем мистецтва став талановитий Євгеній Лисик.

Та все ж Тадею вдалось здобути архітектурний фах, що дало йому змогу конструктивно оформляти сцену.

Він оформив велику кількість спектаклів. Тадей Риндзак бажаний і у Києві, і у Мінську, і в театрах Польщі. Його цінують за точність, аналіз спектаклю, сцени та естетичність.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ