Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львівському Будинку вчених презентували положення та рекомендації Третього звіту Комісії «Блакитної стрічки» в Україні щодо проведних реформ в державі

Сьогодні, 25 жовтня 2006 року у Львівському Будинку вчених відбулася презентація основних положень та рекомендацій Третього звіту Комісії «Блакитної стрічки» в Україні «Держава та громадянин: виконуючи обіцянки» щодо проведних реформ в Україні. За словами міжнародного координатора Комісії Єжи Осятинського, звіт складається з чотирьох частин — Розбудова демократичної держави та ефективних інститутів; Забезпечення стабільності макроекономіки; Розвиток сприятливого підприємницького середовища та поліпшення інвестиційного клімату; Рух до кращої соціальної політики.

«У цьому звіті зафіксовано усі досягнення і прорахунки України в усіх сферах, зокрема, у політичній, економічній, соціальній», — зазначив сьогодні, 25 жовтня 2006 року, під час прес-конференції у Львові міжнародний координатор Комісії «Блакитної стрічки» в Україні Єжи Осятинський.
Новий звіт Комісії «Блакитної стрічки», яку ініціювала та підтримує Програма розвитку ООН, та яка діє як незалежний орган, що складається з провідних національних та міжнародних експертів, визначив вісім пріоритетних реформ, які новий Уряд і Верховна Рада мають терміново запровадити для зміцнення економічного зростання та підвищення рівня життя в Україні.
Звіт визначає вісім пріоритетних заходів і закликає Уряд і Верховну Раду: стримати дефіцит бюджету на рівні 2005 року та забезпечити інфляцію на рівні нижче 10%,   утримуючись від збільшення соціальних витрат; оперативно прийняти законодавство, необхідне для вступу України в СОТ, не переглядати результати вже завершених переговорів; прийняти зобов'язання і провести широкомасштабну, прозору приватизацію; скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення; скасувати Господарський кодекс, прийняти та впровадити закон про акціонерні товариства; прийняти та ретельно впровадити законодавство про доступ до інформації та конфлікт інтересів; завершити запровадження принципу «єдиного вікна» для реєстрації підприємств та скоротити до мінімуму переліки необхідних документів та дозволів; збалансувати Пенсійний фонд, заморозивши розмір мінімальної пенсії, скасувавши привілейовані пенсії та розпочавши поступове збільшення пенсійного віку.
Підвищення ефективності роботи Уряду та його підзвітності — передумова успіху у всіх інших сферах. Покращення добробуту в Україні залежить від повернення до високих показників економічного росту, які спостерігалися на початку цього десятиліття. Але досягти швидких темпів росту стало важче через більш напружений бюджет, підвищення цін на енергоносії та більш жорсткі умови торгівлі.
Міжнародний координатор Комісії «Блакитної стрічки» в Україні Єжи Осятинський відповідаючи на запитання «Гал-info» зазначив, що головним досягненням України є становлення демократичного середовища, конституційна реформа і створення парламентсько-президентської республіки. Щоправда, цей процес становлення, за словами координатора, ще повністю не завершився.
Натомість проблеми, які ще залишаються — це зміцнення судової гілки влади, корупція, соціальне забезпечення, потік інвестицій тощо.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ