Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському історичному музеї відкрита виставка «Армія Польського королівства в живописі Юзефата Лукашевича»

У відділі Львівського історичного музею «Арсенал» з нагоди 175 річниці листопадового повстання 1830 року у Варшаві підготовлена виставка «Армія Польського королівства в живописі Юзефата Лукашевича» — про це повідомили у прес-центрі Західного оперативного командування. Всі картини — з фондів Львівського історичного музею.
На огляд запропоновано 12 полотен з встановленими прізвищами офіцерів та солдат, які творили цю історичну подію. Це зібрання є унікальним для України, дає відображення історичних постатей, котрі вплинули на подальшу долю наших народів і Європи загалом.
Юзефат Ігнаций Лукашевич у 1819-1830 роки був придворним маляром намісника російського імператора в Польському королівстві, командувача армії князя Костянтина Павловича, рідного брата російського царя Олександра І, Лукашевич на замовлення створив велику кількість полотен, на котрих зображені офіцери і солдати польської і російської армії. В час, коли фотографія ще не була винайдена, тільки творча спадщина митця і дає змогу побачити, як виглядала армія у постатях, яку мала зброю, військову форму, нагороди, тощо.
Дослідження цієї збірки приведено полковником запасу Михайлом Слободянюком, котрий більше 35 років прослужив у Збройних Силах. В 1996 році з його ініціативи вперше в Збройних Силах України у Прикарпатському військовому окрузі була створена Геральдична комісія. У вільний від служби час займався питаннями військової геральдики армій світу, символікою і емблематикою Західного оперативного командування, вивченням архівних документів бойового шляху частин, тощо. З виходом на пенсію в повну силу продовжив свою справу. Видав книгу «Відродження з попелу. Символіка Збройних Сил України».
Для створення виставки Михайло Васильович більше року працював у львівських архівах і бібліотеках. Це дало змогу встановити прізвища багатьох військових, які відіграли історичну роль у Варшавському повстанні 1830 року проти панування Російської імперії.
Вже у найближчі вихідні військовослужбовці Львівського гарнізону відвідають музей «Арсенал» і матимуть змогу ближче ознайомитись з результатами кропіткої праці науковця.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ