Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У львівському монастирі Бернардинів розпочали підготовчі роботи з відновлення стінопису

У монастирі Бернардинів уже розпочали підготовчі роботи щодо відновлення унікального стінопису. Про це в коментарі «Гал-info» повідомила начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.
«Наразі стінопис відкритий, і ми готуємо документацію, щоб розпочати відновлювальні роботи, які передбачають кілька етапів: розчищення, реставрацію, законсервування і тоді експонування. Сьогодні ми вже ведемо підготовчі роботи для початку розчищення, із якими у нас є також певні проблеми, зокрема, із опалюванням, щоб працівники мали змогу приступити до робіт, наприклад, вчора демонтували піч. Наразі ми ще збираємо документи із висновками фахівців щодо стану стінопису, щоб Державна служба з питань культури і спадщини могла дати дозвіл на реставрацію», - говорить Лілія Онищенко.
Нагадаємо, що 27 грудня, у приміщенні однієї з келій колишнього монастиря Бернардинів на пл. Соборній, 3а (тепер приміщення Центрального державного історичного архіву у Львівській області) знайдено стінопис орієнтовно кін. 17 – поч. 18 ст.
За висновками фахівців, стінопис має іконографічну та історичну цінність і є єдиною відомою на території Західної України збереженою монастирською келією з розписом.
Комплекс монастиря Бернардинів збудований у XVII-XVIII ст.ст. Костел збудований у 1600-1630 роках архітекторами Б.Авелдісом (монах), П. Римлянин, А. Прихильний. Монастир зведений у першій половині XVII ст., оборонні мури – початок XVII ст., дзвіниця - у 1734 році архітектором А. Бемером, ротонда над криницею - у 1761 році, колонна - у 1736 році.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ