Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському національному музеї відкрилася виставка дитячих малюнків «Проблеми йододефіциту очима дітей»

Сьогоді, 24 жовтня 2006 року, у Львівському національному музеї відбулося урочисте відкриття виставки дитячих малюнків «Проблеми йододефіциту очима дітей», за участі представника ЮНІСЕФ в Україні Джеремі Хартлі, віце-президента Академії медичних наук України Юрія Кундієва та начальника Управління культури і туризму Львівської ОДА Галини Дорощук. За словами організаторів, на виставці представлені малюнки дітей, які навчаються у мистецьких школах Львова та Дублян.
«Я приємно вражений, як діти себе показали у цих малюнках, і як вони зобразили йодовану сіль, — розповів Джеремі Хартлі. — Ще до недавнього часу у Львівській області гостро стояла проблема йододефіциту, а тепер ситуація змінилася на краще».
Йододефіцитні захворювання (ЙДЗ) — загальнонаціональна проблема охорони здоров'я в Україні. Щороку 80% новонароджених в Україні не захищені від дефіциту йоду.
Результати національного обстеження, проведеного у 2002 році, чітко      продемонстрували існування дефіциту йоду в загальнонаціональному масштабі, причому особливо гострою ця проблема виявилася у північних і західних регіонах.
У 2005 році було досягнуто й офіційно проголошено консенсус на національному рівні щодо йодизації солі як головної стратегії ліквідації ЙДЗ серед основних зацікавлених осіб: наукової спільноти, виробників солі та громадянського суспільства.
У липні 2006 року було розроблено та зареєстровано у парламенті проект Закону України «Про попередження станів та захворювань, спричинених йодною недостатністю».
Найбільш   уражена   ЙДЗ   Західна   Україна,   де   поширеність розростання щитовидної залози серед дітей віком до 17 років майже вдвічі вища за середній національний показник, який складає 7,2 %, а у Львівській області ситуація навіть ще критичніша.
Три роки тому було ініційовано проект «Львівська область - регіон без ЙДЗ», підтримуваного ЮНІСЕФ. Мета проекту полягала у забезпеченні усталеної ліквідації ЙДЗ у області за допомогою йодованої солі. Львівська неурядова організація «За спільне    майбутнє» розробила та запровадила багатогалузеву модель розширення наявності, доступності та купівлі йодованої солі населенням.
За підтримки Львівської ОДА та відповідно до виданої нею постанови розповсюдження йодованої солі охопило майже все населення  — роздрібну торгівлю, школи, дитячі садки та військові частини. Для основної аудиторії та широкого загалу було проведено широку інформаційно-комунікаційну кампанію. Високий рівень поширення споживання йодованої солі поліпшив йодне харчування населення, що було підтверджено
репрезентативним обстеженням у школах, проведеним у 2006 році.
У результаті видання місцевих постанов щодо йодованої солі споживання у
Львівській області вдвічі більше, ніж середній загальнонаціональний показник, і у 2006 році ця цифра сягнула 77,4%.
Львівська область є провідним регіоном в успішній ліквідації дефіциту йоду через високий рівень споживання йодованої солі. Розроблена  модель показує, що високий рівень   споживання йодованої солі та комплексна система моніторингу можуть бути реалізовані на основі існуючих урядових структур.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ