Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівському Палаці мистецтв презентують фотовиставку про Софію Київську

29 листопада 2007 року Львові у Палаці мистецтв відбудеться презентація фотовиставки під назвою «Консервація срібних воріт іконостасу Софії Київської і польська школа консервації пам’яток». Фотовиставка відображає основні етапи реставрації та реконструкції унікальної пам'ятки ХVІІІ ст. – срібних Царських воріт з іконостаса Софійського собору в Києві, яку проводять фахівці Польських Майстерень з реставрації пам'яток старовини (PPKZ) під патронатом Міністра культури і народної спадщини Польщі. Про це «Гал-info» повідомили організатори фотовиставки.
 Складність реставрації полягає в тому, що до нашого часу від автентичної пам'ятки вагою 104 кг збереглися лише 11 невеликих фрагментів. В 1922 р. під час конфіскації церковних цінностей срібні Царські ворота вилучили з іконостаса, розрізали на частини для подальшого переплавлення і продажу за кордон. В основу реставрації було покладено детальне дослідження графічних матеріалів та фотографій початку ХХ ст. у поєднанні з сучасними цифровими технологіями, які дозволили збільшити невеликі архівні фотовідбитки до масштабу 1:1. Реконструкція проводиться в технології ХVІІІ ст. із застосуванням тогочасних інструментів.
Друга частина експозиції розповідає про становлення, розвиток та сучасний стан Польської школи реставрації пам'яток від кінця ХІХ до початку ХХІ ст. Фотографії ілюструють 100-річну реставрацію Королівського замку на Вавелі, повну післявоєнну відбудову Варшави, реставрацію Королівського замку в Нєполоміцах (поблизу Кракова), яка є прикладом зразкового виконання повного комплексу реставраційно-відновлювальних робіт. Крім того, виставка розкриває секрети реставраційної майстерності.
Третя частина виставки представляє досягнення Української школи реставрації: основні, найбільш виразні моменти реставрації пам'яток ХІ-ХVІІІ ст. Національного заповідника "Софія Київська", внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Четверта частина виставки презентує львівську школу реставрації, а саме, Львівський філіал Національного науково-дослідного реставраційного центру України.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ