Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському університеті стурбовані діями Табачника і заявами Семиноженка, просять Януковича втрутитись

Академічна спільнота Львівського національного університету ім. І. Франка стурбована спробами переоцінки нинішньою владою освітніх реформ, запроваджених урядом Тимошенко, а також діями і заявами міністра освіти Табачника і віце-прем’єра Семиноженка. Про це йдеться у зверненні колективу до Президента України Віктора Януковича, яке розміщене на офіційному сайті ЛНУ.

 

Відкрите звернення до Президента України Януковича В.Ф.:

 

«Шановний пане Президенте!

 

Академічна спільнота одного з найстаріших університетів України висловлює свою стурбованість з приводу спроб радикальної переоцінки освітніх реформ попереднього уряду. Жодна цивілізована країна не дозволяє собі руйнувати принцип спадкоємності влади, особливо коли йдеться про очевидну успішність реформ, які оцінило та визнало суспільство. Академічна спільнота вважає, що демонстративні дії міністра освіти і науки Д.Табачника щодо відміни та призупинення наказів попереднього керівництва МОН, покликані передусім нівелювати статус української мови як єдиної державної мови та дискредитувати реформи, спрямовані на модернізацію та інноваційний розвиток нашого суспільства.

 

Не можуть не викликати негативного суспільного резонансу деструктивні заяви віце-прем’єр міністра В. Семиноженка, який своїми закликами до утворення єдиного культурного, освітньо-наукового та гуманітарного розвитку України, Білорусі та Росії провокує суспільне збурення. Ми так і не почули від В. Семиноженка, якою в найближчі місяці буде доля української книги у нових фінансово-економічних реаліях чи як виглядатиме політика уряду щодо дбайливого розвитку української культури. Публічні заяви чиновника такого високого рангу є відвертим викликом усьому українському суспільству, що обирає завтрашній день, а не відверту реставрацію дня вчорашнього, що, по суті, означає суспільно-політичні трансформації, які призведуть до обмеження, а в остаточному підсумку і до втрати державного суверенітету України. Відсутність єдиної позиції щодо освітніх реформ дискредитує український уряд, про що засвідчує заява В. Семиноженка від 12 березня 2010 року про Болонську систему: «Болонська система в українському прочитанні ускладнює систему освіти, а результат її впровадження не збігається з гаслами, під якими ці реформи проводилися» (http://new-ukraine.org.ua/news/1389/).

 

Академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка звертає Вашу увагу на те, що освіта і культура на теперішньому етапі розвитку українського суспільства мають стати стратегічним резервом консолідації українського суспільства, потужним засобом його об’єднання, а не підставою для його поділу та деструктивних процесів. Саме освіта та культура виступають гарантами національної та державної безпеки. І саме ці дві царини суспільного життя завжди яскраво ілюструють всі відхилення від нормального цивілізаційного поступу тієї чи іншої країни.

 

Шановний пане Президенте!

 

У своїй передвиборній програмі Ви декларували принципи єднання українського суспільства через програми соціально-економічного розвитку та забезпечення належного державного рівня підтримки української мови як державної, і мов національних меншин. Ми змушені звернути Вашу увагу на спекуляції навколо імплементації в Україні норм Європейської хартії мов національних меншин тоді, коли державна мова так і не набула повноти свого статусу через свідоме ігнорування владними інституціями норм Конституції України.

 

Ми звертаємося до Вас, пане Президенте, як до глави української держави та гаранта Конституції України, із рішучою вимогою не дозволити членам уряду своїми необдуманими та безпідставними заявами і діями дискредитувати очевидні здобутки української освіти та науки за роки незалежності.

 

Декани факультетів, директор Інституту післядипломної освіти та директори коледжів Львівського національного університету імені Івана Франка»

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ