Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському університеті вшанували пам'ять видатного історика Ярослава Дашкевича

У вівторок, 6 квітня в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Урочиста академія зі вшанування пам’яті професора Ярослава Дашкевича. Цього дня минуло рівно сорок днів від дня смерті видатного українського історика і громадського діяча, – повідомив офіційний сайт університету.

 

Спогадами про нього прийшли поділитися його колеги і друзі з Університету, в якому з 1998 року він був завідувачем кафедри сходознавства, Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України, представники вірменської і єврейської громад, представники різних вищих навчальних закладів, громадські діячі.

 

Присутні відзначили вагомий науковий і публіцистичний доробок професора Ярослава Дашкевича, який він залишив нам у спадщину, адже був справжнім ученим-енциклопедистом. Був Ярослав Романович і активним громадським діячем. Письменниця Ірина Калинець зазначила, що професор Дашкевич долучався до всіх суспільно важливих справ, і на його вагоме слово зважали.

 

Учасники академії висловили свої пропозиції щодо вшанування пам’яті Ярослава Дашкевича. Так, декан філологічного факультету Університету Ярослав Гарасим запропонував у майбутньому присвоїти кафедрі сходознавства ім’я Ярослава Дашкевича, віце-президент Союзу вірмен України Микола Кочарян вніс пропозицію створити комітет із побудови пам’ятника видатному вченому, а доцент кафедри тюркології філологічного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка Ферхад Туранли ініціював оголосити 2016 рік роком Ярослава Дашкевича.

 

Ведуча Урочистої академії проректор Університету з науково-педагогічної і виховної роботи Звенислава Мамчур подякувала присутнім за участь в академії і запросила написати спогади про Ярослава Дашкевича і подбати про видання його праць.

 

6 квітня у Науковій бібліотеці Університету відкрилася книжкова виставка, присвячена пам’яті Ярослава Дашкевича.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ