Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові буде інформаційний центр Програми Добросусідства (Польща-Білорусь-Україна)

У Львові працюватиме перший інформаційний центр Програми Добросусідства, що знаходиться поза межами Європейського союзу. Діяльність центру полягатиме у координації інформаційної, просвітницької та дорадчої діяльності по Програмі Добросусідства Польща-Білорусь-Україна INTERREG IIIA/Tacis CBC для української та білоруської сторін. Він функціонуватиме у тісній співпраці із Спільним технічним секретаріатом для забезпечення обміну інформацією між представниками українських та білоруських місцевих та регіональних органів влади, громадськими організаціями та іншими існуючими та потенційними учасниками  Програми Добросусідства. Про це повідомили у Інформаційному Центі сприяння транскордонному співробітництву «Добросусідство».
Розширення Європейського Союзу на десять країн-членів викликало необхідність формування нових підходів  політики ЄС щодо своїх нових сусідів: України, Білорусі, Балкан, які разом із східною частиною ЄС розглядаються як спільна територія дії зазначеної політики. В зв’язку з цим Європейський Союз вводить в дію програми, метою яких є синхронізований розвиток прикордонних територій ЄС та нових сусідів на сході та півдні. Ці програми були названі Програмами Добросусідства.  Для країн ЄС програми фінансуються Європейським фондом регіонального розвитку (ЄФРР), а країни поза межами ЄС отримують підтримку із програми технічної допомоги TACIS (Technical Assistance for Commonwealth of the Independent States-TACIS). Бюджет програм на 2004-2006 р.р з ЄФРР складає 37 818 870 євро, а Таcis – 8 000 000 євро.
Програма Польща – Білорусь – Україна INTERREG IIIA/Tacis CBC – це одна з семи програм добросусідства, яка офіційно була затверджена Європейською Комісією 5 листопада 2004 року. Метою програм є підвищення життєвого рівня та суспільно-економічна інтеграція прикордонних територій шляхом тісної співпраці та взаємодії. До території, на яку поширюється програма, входять такі прикордонні регіони: Польща - Підляське, Мазовецьке, Люблінське та Підкарпатське воєводства; Україна - Львівська, Волинська та Закарпатська області; Білорусь - Брестська, Гродненська  та західна частина Мінської області. Пріоритетами програми є: підвищення конкурентоспроможності прикордонних територій шляхом модернізації та розбудови прикордонної інфраструктури; підвищення якості людського капіталу та інституційних форм транскордонної  співпраці, а також покращення безпеки на кордонах ЄС.
З 2007 року впроваджується Європейський Інструмент Партнерства і Сусідства (ЄІПС). Значно зростуть обсяги і напрямки використання доступних для України коштів ЄС, з основним акцентом на великі інвестиційні проекти – до 1 000 000 євро. Пріоритетними завданнями ЄІСП будуть: розбудова транспортних мереж, транспортної та прикордонної інфраструктури, обладнання пунктів пропуску, енерго- та водопостачання, інституційний розвиток, захист навколишнього середовища.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ