Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові буде створено пункт, де матері зможуть анонімно залишити небажану новонароджену дитину

До Дня матері у Львові створять «Вікно життя» - спеціальний пункт, де матері зможуть анонімно залишити небажану новонароджену дитину, зберігши таким чином їй життя.
Такий пункт буде обладнано у Львівському державному перетинальному центрі на вулиці Дж. Вашингтона, 6. Вікно відкриватиметься ззовні, а після його закриття чергові лікарі отримуватимуть спеціальний сигнал, щоб прийняти дитину. Пункт буде розташований у малолюдному місці, щоб забезпечити анонімність. Як повідомила сьогодні під час засідання львівського прес-клубу головний лікар перетинального центру Лариса Янів, після отримання дитини лікарі нададуть їй першу медичну допомогу, а потім, за звичною процедурою, через опікунську раду, переведуть у дитячий будинок.
«Таке вікно – це вихід вже із крайньої ситуації – коли мама відчуває себе дуже самотньою і впевнена, що не зможе виховати дитину через певні обставини», - зазначила Лариса Янів.
Проект буде реалізовано з ініціативи народного депутата України Петра Писарчука, спільно з Головним управлінням охорони здоров’я ЛОДА. «Цей проект є актуальним не лише для Львова, а й усієї України. Ті жахливі випадки, коли матері викидають своїх новонароджених дітей просто на смітник, не можуть залишати байдужим будь-кого. Саме тому і виникла ідея такого проекту», - зазначив Петро Писарчук.
До речі, у минулому році 8 матерів на Львівщині відмовилися від своїх новонароджених дітей – це на 10 менше, порівняно з 2007 роком.
Минулого року на Львівщині майже на 2 тисячі зросла народжуваність та на 13,2% знизився рівень смертності дітей першого року життя. Рівень нормальних пологів в області зріс від 47,5% до 70,7%. 7,5 тисяч жінок перервали вагітність шляхом аборту.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ