Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як у Львові не будують дитячі садки

Останнім часом у Львові склалась хибна практика, яка стосується дитячих садків, влади та фірм, які будують житло. Зокрема, виконавчий комітет Львівської міської ради надає містобудівні умови та обмеження забудовникам житлових комплексів, які своєю чергою обіцяють зводити дошкільні навчальні заклади. Проте будинки у Львові будують, садочки - ні.

Як це відбувається? У п’ятницю, 10 березня,  під час  засідання виконавчої комісії Львівської міської ради розглядали рішення «Про затвердження містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на будівництво ТзОВ “Торговий дім “ГалПАП“ багатоповерхового житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями, гаражем та приміщенням ТП у рівні підвального поверху зі знесенням існуючих будівель на вул. Угорській, 14».

Цього разу виконком вирішив не дати дозволу ТзОВ “Торговий дім «ГалПАП» на будівництво багатоповерхового житлового будинку. Це стало наслідком дискусії, яка відбулась між доповідачем Максимом Курком (спеціаліст ЛКП "Центр земельного кадастру та землеустрою"), секретарем Львівської міської ради Анатолієм Забарило, міським головою Львова Андрієм Садовим, директором юридичного департаментом Геленою Пайонкевич та керуючою справами виконкому ЛМР Мартою Литвинець.

Подаємо стенограму дискусії:

– Я читаю містобудівні умови та обмеження, і мені не зрозуміле таке формулювання: у зв’язку з відсутністю у прилеглих житлових кварталах відповідних дитячих дошкільних закладів,  для забезпечення потреб у них, детальним планом території передбачався вбудовано-прибудинковий дошкільний навчальний заклад ємкістю 20 місць на території 500 кв. м.  20 місць – це, звичайно, мало. Але чому передбачався? Тобто його не буде? Бо я дивлюсь на детальний план місцевості, то територія відведена. А хто буде будувати? Який садочок буде будувати? – запитав Анатолій Забарило.

– На генплані зазначене, де буде садочок, – Максим Курко.

– Це буде садочок? – Анатолій Забарило.

– Так, це буде садочок, – Максим Курко.

– А хто його будуватиме? –  Анатолій Забарило.

– Цей же забудовник – Максим Курко.

– А коли він його будуватиме? – Анатолій Забарило.

– У наступній черзі, – Максим Курко.

– Це десь прописано? – поцікавився Андрій Садовий.

– Ні, – відповів Максим Курко.

– Проблема у тому, що там збудують будинки, заселять їх, а куди дітей віддавати, на Сихів? – зауважив Анатолій Забарило.

– Чи можемо ми це прописати у рішенні? – запитав Андрій Садовий.

– Ну, зобов’язати містобудівними умовами та обмеженнями будівництво садочка ми… Хіба давати МУіО разом, або спочатку на садочок,  а потім - інше, – Максим Курко.

– Ми можемо так зробити? – Андрій Садовий.

– Це не матиме якихось юридичних підстав, – пояснила Гелена Пайонкевич.

– Ми можемо перенести це питання на наступне засідання виконкому, – втрутиолась Марта Литвинюк.

– А скільки часу займе підготовка документів? – поцікавився Андрій Садовий.

– Поки прийде погодження, якщо вони готові подавати на МУіО,  –  повідомив Максим Курко.

– А у якому вони стані зараз? – запитав Андрій Садовий.

– На даний момент не знаю, чи готові у них розрахунки на містобудівні, – відповів Максим Курко.

– Просто розумієте, з одної сторони, Львів зацікавлений у тому, щоб люди інвестували, створювали нові робочі місця, сплачували податки. З іншої сторони, я повністю погоджуюсь з думкою про необхідність будівництва дошкільних навчальних закладів. Але одночасно ми маємо таку ситуацію, коли забудовник будує житло, а потім до садочку йому руки не доходять, він то відкладає на останню чергу... Тому я просив би долучити до цього питання департамент гуманітарної політики. І на наступний раз підготувати спільну доповідь щодо цього питання, – підсумував Андрій Садовий.

Відтак, виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення щодо цього питання – перенести його розгляд на наступне засідання виконкому. Гал-інфо спробує відстежити цю історію до її фіналу. Одна одразу додамо, що вже типовою є ситуація, коли виконком Львівської міської рада погоджує забудовникам містобудівні умови та обмеження,  а передбачене будівництво дошкільного навчального закладу при цьому переноситься на останню чергу, яка вочевидь, ніколи не настане.  

Додамо, що у Львові електронна черга у садки сягнула вже 9000 претендентів. Водночас 2016 року у Львові прийнято в експлуатацію 315 нових житлових будинків на 6 265 квартир, а також введено в експлуатацію один дошкільний заклад на 160 місць.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ