Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові чадним газом отруївся 14-річний хлопець

Сьогодні, 15 січня, о 10:36 на вул. С.Ковалева (Франківський район) в одноповерховому приватному житловому будинку отруїлась чадним газом одна дитина 2000 року народження. Потерпілого було госпіталізовано в реанімаційне відділення Львівської комунальної міської дитячої клінічної лікарні з отруєнням середнього ступеня важкості (15% карбоксигемоглобіну), повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Причина отруєння – встановлюється. Працівники ПАТ «Львівгаз» тимчасово припинили подачу газу до будинку.

«Більшість випадків отруєння чадним газом трапляються в тих квартирах, де є невеликі приміщення. Найбільш швидкий розвиток отруєння чадним газом є у дітей, вагітних жінок, хронічно хворих старших людей. Основні симптоми отруєння – головокружіння, загальна слабкість, почервоніння обличчя, часте серцебиття, може бути мерехтіння чи двоїння в очах. Якщо з’явилися такі симптоми і в квартирі є газові прилади, то потрібно чітко розуміти, що треба викликати швидку.

Якщо це отруєння середньої важкості – може бути втрата свідомості від 1-2 хв, блювота. У важких випадках може бути червоне обличчя, довготривала втрата свідомості та судоми. Тоді треба негайно відчинити вікна, забезпечити доступ повітря, вивести потерпілого на свіже повітря, провітрити кімнату, розстебнути на потерпілому ґудзики чи ремені і викликати швидку.

Залежно від ступеня отруєння, лікування може зайняти від 1-2 сеансів в барокамері при легкому отруєнні до довгого перебування в реанімації. Часто потерпілі не хочуть, щоб випадки їх отруєння фіксувалися», - розповідає завідувач оперативного відділення станції швидкої допомоги Ольга Теницька.

Нагадаємо, чадний газ (окис вуглецю) – безколірний газ без запаху. Отруєння може статись під час роботи бензинових двигунів, при згорянні природного газу, при пожежах та на деяких промислових об'єктах. Велика кількість смертельних випадків відбувається у закритих приміщеннях з відсутньою вентиляцією, наприклад, в квартирах, де встановлені євровікна без повітрофільтрів, та в гаражах.

Ознаки та симптоми отруєння чадним газом: головний біль, м'язова слабість, задуха, червоний колір обличчя, потьмарення свідомості. Тривала дія чадного газу може призвести до смерті.

Перша допомога при отруєнні чадним газом: негайно викликати Швидку медичну допомогу, постраждалого необхідно винести на свіже повітря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ