Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові дослідили три моделі транскордонного співробітництва

Група експертів ГО «Європейський діалог» досліджувала політику транскордонного співробітництва на Львівщині. Відтак, запропонували основні моделі політики ТКС. Про це йшлося сьогодні, 25 листопада, під час дебатів «Політика транскордонного співробітництва у Львівській області».

Експерти презентували три моделі транскордонної політики у Львівській області: «Модерн» (модернізація чинних механізмів), «Структура» (всі транскордонні проекти впроваджують на базі Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» та «Кластер ТСК» (модель передбачає створення нової недержавної інституції, яка координуватиме роботу різних організацій).

Під час дискусії учасники зійшлися на тому, що найоптимальнішим є кластерний підхід, оскільки в такому випадку не доведеться змінювати чинних інституцій, а лише координувати їхню роботу. Водночас фахівці наголосили, що впровадити модель «Кластер ТСК» буде досить складно, оскільки в Україні нині дуже низький рівень довіри до влади, до партнерів, а в основі роботи кластерів закладена якраз довіра.

Експерт з питань ТКС, д.е.н., професор Надія Мікула зазначила, що основними перевагами кластерного підходу є поєднання державної влади, неурядових установ та громадських організацій. Також мережева та ієрархічна структура дозволяє легко долучати інші функціональні мережі, у тому числі у транскордонному просторі.

Заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак зазначив, що кластери мають дуже великий потенціал в Україні, однак потрібно створювати не територіальні, а галузеві об’єднання.

За його словами, перспективу і розвиток має модель політики транскордонного співробітництва під умовною назвою «Структура», сформована на базі Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати», оскільки він передбачає децентралізацію ресурсу та функцій.

Додамо що,впродовж 2013-2014 років Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати - Україна» реалізувала проект «Мережа місцевого розвитку Карпатського Єврорегіону – можливості для України» у партнерстві з організаціями Вишеградських держав: товариство «Єврорегіон Карпатський Польща» (Польща), Агенцією регіонального розвитку Свидніку (Словацька Республіка) та Агенцією регіонального розвитку (Чеська Республіка). Мета проекту створення передумов для системного місцевого розвитку в українській частині Карпатського Єврорегіону шляхом зміцнення ролі агенцій місцевого розвитку та використання досвіду Вишеградських прикордонних регіонів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ