Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові фінішував І Міжнародний шаховий турнір пам’яті видатного тренера Геннадія Левікова

Переможцем Міжнародного шахового Меморіалу Геннадія Левікова, який завершився у Львові, став 28-річний білоруський гросмейстер Юрій Тіхонов, який випередив дев’ятьох суперників з Польщі, Туреччини і України.   
 У Львові фінішував перший Міжнародний шаховий турнір пам’яті видатного тренера Геннадія Левікова, в якому взяло участь десять шахістів з чотирьох країн – Білорусі, Польщі, Туреччини та України. На жаль, господарі змагань виявилися надмірно гостинними і в підсумку головний приз поїхав до столиці Білорусі.
Через зайнятість у турнірі в Саратові мінчанин Юрій Тіхонов (рейтинг – 2494) на Меморіал Левікова спізнився на два дні. Тому йому довелося двічі грати по дві партії в день. Проте це не завадило 28-річному гросмейстеру впевнено пройти практично весь турнірний шлях. Щоправда, в сьомому турі, у разі перемоги в очному протистоянні, шанс наздогнати білоруса мав львівський майстер Юрій Вовк (2474). Однак у ключовій партії турніру, в якій суперники розіграли дебют ферзевого пішака, 18-річний галичанин, потрапивши в цейтнот, припустився кількох помилок і змушений був визнати свою поразку. Після цього Тіхонов, практично гарантувавши собі перше місце, в двох заключних поєдинках проти турка Баріса Есена (2464) та молодшого брата Юрія Вовка Андрія (2474) діяв напрочуд акуратно, двічі підписавши мирну угоду. Отож, набравши в підсумку 7 очок з 9-ти можливих, Юрій Тіхонов став володарем головного призу в розмірі 2000 гривень.
Доля другого місця, на яке претендували Юрій Вовк та ще один наш земляк, 20-річний гросмейстер Михайло Олексієнко (2530), вирішувалася в останньому турі. Олексієнко свого суперника з Польщі, 15-річного майстра FIDE Аркадіуша Ленарта (2315) обіграв доволі легко та швидко і став з цікавістю спостерігати за перипетіями в партії Юрія Вовка з наймолодшим учасником турніру, 13-річним Ярославом Жеребухом (2321). Врешті-решт в цьому протистоянні було зафіксовано нічию, і в підсумку Олексієнко та Вовк-старший набрали по 5,5 очка, але за додатковими показниками володарем другого призу (1000 гривень) став останній, а Михайло поклав до кишені 500 гривень.
А що ж найдосвідченіший учасник Меморіалу Левікова, знаний львів’янин Олег Романишин (2542)? На жаль, 54-річний гросмейстер цей турнір відіграв не найкращим чином: набравши лише 4 очки, він розділив шосте – сьоме місця з молодшим братом Юрія Вовка 15-річним Андрієм (2474). Проте потрібно віддати належне досвідченому майстру, який граючи з молодими шахістами, а також детально аналізуючи з ними кожну партію по її завершенні, поділився зі своїми спадкоємцями досвідом, який допоможе їм в майбутньому підкоряти шахові вершини.
Юрій Тіхонов, гросмейстер, переможець турніру, зазначив: „Перш за все хочу відзначити чудову організацію турніру, на який я погодився приїхати перш за все, аби нарешті побачити місто, відгуки про красу якого я чув від багатьох знайомих і в якому виросла низка гросмейстерів світового рівня. Але й сам рівень учасників Меморіалу Левікова також виявився доволі пристойним. І нехай нікого не вводить в оману те, що я зумів виграти головний приз, випередивши  найближчих переслідувачів аж на півтора очка. Насправді кожна перемога мені далася доволі важко. Та на інше я й не розраховував, адже молодих місцевих шахістів я знаю непогано, практично з кожним вже зустрічався раніше. У мене взагалі складається враження, що Львів – це справжній клондайк шахових талантів. Буду відвертим, серед усіх молодих шахістів Білорусі гравців такого рівня, як наприклад Ярослав Жеребух чи Андрій Вовк, два – три чоловіка, не більше”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ