Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові ініціюють екологічний "План Маршалла" для України

Україна потребує Програми екологічного порятунку нації, яка дозволить радикально змінити антиекологічний спосіб господарювання, що панує в країні. Про це йдеться у відкритому листі, який Президентові України Петрові Порошенкові надіслав ректор Національного лісотехнічного університету України, академік НАН України, професор Юрій Туниця.

Подаємо текст листа цілком:  

«Шановний Петре Олексійовичу! Ви добре знаєте, що вчені НАН України за останні десятиліття неодноразово попереджали про загрозу глобальної екологічної небезпеки. Особисто Ви також пропонували в ООН конструктивні шляхи розв'язання цієї загальнолюдської проблеми. На жаль, на європейському континенті вона найгостріше проявляється у постчорнобильській Україні.

Знаково, що на 30-му році Чорнобильської трагедії Всевишній надсилає нам нові сигнали екологічного лиха. Свідчення тому – нова трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі, у якій де-факто четверо осіб загинуло, а великій кількості людей створено потенційну загрозу здоров'ю та життю.

Було б помилкою політизувати цю трагедію або розглядати її як суто локальну безгосподарність окремих чиновників чи регіональної влади. Причина – в антиекологічній сутності нашої економіки.

Слід наголосити, що превентивні заходи завжди набагато дешевші і результативніші. Тому Кабінету Міністрів і відповідним органам центральної виконавчої влади треба ретельно порахувати, скільки коштували б протиаварійні попереджувальні заходи на Грибовицькому сміттєзвалищі (з однозначним уникненням людських жертв!), якби вони були проведені заздалегідь. І треба порівняти ці цифри із фактичними затратами на ліквідацію наслідків цієї локальної екологічної катастрофи, яку слід сприймати і владою, і суспільством як гострий сигнал для радикальної зміни антиекологічного способу господарювання.

Зараз треба невідкладно прийняти Програму пріоритетного фінансування запобіжних заходів на екологічно небезпечних об’єктах з метою відвернення імовірних екологічних катастроф. Вона може перерости в Програму екологічного порятунку нації.

Ваша конструктивна позиція щодо ліквідації наслідків трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі свідчить про розуміння ситуації та готовність центральної влади допомогти нам, львів'янам. Але поряд з технічною локалізацією даної аварії необхідні конструктивні заходи з недопущення подібних трагічних випадків на всіх інших екологічно небезпечних об’єктах країни.

Президентові та українському Уряду потрібна консолідація суспільства та допомога в осмисленні нашого способу життя і господарювання, запровадженні у масову свідомість нового екологічного способу мислення та відповідного світогляду.

На підставі сказаного просив би Вас, шановний Петре Олексійовичу, ініціювати екстрені позапланові парламентські слухання з екологічної ситуації в Україні, а паралельно – дати доручення головам обласних і районних адміністрацій та міським головам провести інвентаризацію усіх екологічно небезпечних об’єктів (не обмежуючись сміттєзвалищами), розташованих на відповідних адміністративних територіях, здійснити фахову експертизу ступеня ризику аварій на таких об’єктах та грошову оцінку першочергових попереджувальних заходів з визначенням питомої ваги коштів, які можуть бути виділені на проведення цих заходів з місцевого, галузевих та Державного бюджетів, а в Криму, Донецькій і Луганській областях – за рахунок Росії (шляхом позовів до Міжнародного Суду).

Кардинальне вирішення зазначених проблем потребує також міжнародної експертизи та аудиту, залучення зовнішньої допомоги від міжнародних фондів та приватних структур, іншими словами – своєрідного екологічного "Плану Маршалла" для України.

З повагою академік Національної академії наук України Юрій Туниця».

Надіслано до відома: 1. Голові Верховної Ради України А.В. Парубію. 2. Першому заступнику Голови Верховної Ради України І.В. Геращенко. 3. Першому заступнику Глави Адміністрації Президента України В.А.Ковальчуку 4. Прем’єр-міністру України В.Б. Гройсману. 5. Президенту НАН України Б.Є. Патону. 6. Голові Західного наукового центру З.Т. Назарчуку 7. Голові Львівської облдержадміністрації О.М. Синютці. 8. Голові львівської обласної ради О.О. Ганущину 9. Міському голові м.Львова А.І. Садовому. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ