Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові лікарі закликають ввести локдаун: за 10 днів місця у лікарнях закінчаться

Керівники лікарень Львова закликають якнайшвидше ввести локдаун у місті через складну ситуацію із пандемією коронавірусу. Про це вони заявили сьогодні, 27 жовтня, під час брифінгу, інформує кореспондент Гал-інфо.
Фото: Христина Процак

Керівники лікарень Львова, які лікують хворих на коронавірус, зокрема Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, 1-ї, 5-ї та 8-ї лікарень, просять мешканців міста допомогти перервати ланцюг заражень.

Окрім того, вони звернулися до міського голови Львова Андрія Садового та голови Львівської ОДА Максима Козицького, міських та регіональних комісій з питань ТЕБ і НС з проханням посилити карантинні обмеження.

Як зазначають лікарі, у Львові різко зростає кількість заражень, щодня збільшується число госпіталізованих, які мають важкий перебіг хвороби та потребують кисневої підтримки.

Як зазначив медичний директор з анестезіологічної роботи Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Іван Міськів, на сьогодні в лікарні швидкої допомоги перебуває 427 пацієнтів з COVID-19. З них 44 перебувають у реанімації.

"Це вкрай важкі пацієнти, 40 з яких – на допоміжній вентиляції. Темпи інфікувань просто вражають. У порівнянні з аналогічним періодом минулого місяця, ми маємо на 170 пацієнтів більше. Такі пацієнти зазвичай вимагають лікування у відділеннях реанімації. Враховуючи такі стрімкі темпи госпіталізацій, то буквально вже за тиждень нам не буде куди класти пацієнтів.", - сказав Іван Міськів.

Також він додав, що серед інфікованих мала кількість вакцинованих.

"Вакциновані пацієнти навіть у випадку госпіталізації мають легкий перебіг і не потрапляють в реанімацію. 90% із них – це ті, які вакциновані лише однією дозою", - сказав він.  

За словами Івана Міськіва, лікарі прогнозують, що через 10 днів лікарні будуть переповнені, а колективного імунітету ще немає.  

Як зазначив керівник 8-ї міської клінічної лікарні Львова Василь Трунквальтер, у їхній лікарні зараз перебуває 210 пацієнтів із COVID-19. З них 11 – підключені до апаратів ШВЛ.

"У нас персонал працює на виснаження, працюють по півтори-дві доби. Персонал також хворіє та втомлюється і дуже важко працює. Окрім того ми надаємо допомогу не лише пацієнтам з COVID-19, але й із травмами, хірургічними патологіями, політравмою. 

Я хочу звернутись до міської та обласної комісій, аби ввели жорсткий режим для можливості перервати той ланцюг. Інакше ми через якийсь період зайдемо в таку ситуацію, коли не зможемо прийняти ані ковідного пацієнта, ані пацієнта з ургентною патологією. Незважаючи на те, що ми забезпечили для кожного пацієнта кисневу точку, ми кожного дня купуємо по 3,5 тонни кисню і до нас по 5 разів заїжджає на територію лікарні машина з киснем. Динаміка є вкрай негативною та стрімкою. Ми виписуємо меншу кількість пацієнтів, аніж госпіталізуємо. Ми маємо перервати будь-які людські контакти між собою, має бути жорсткий локдаун. Динаміка є настільки стрімкою, що пацієнти надходять із жорсткими інтоксикаційними симптомами, що скільки би у нас не було апаратів ШВЛ, ми все одно не можемо всіх забезпечити», - сказав Василь Трунквальтер.

Керівник 5-ї міської клінічної лікарні Львова Андрій Миськів розповів, що на сьогодні у лікарні перебуває більше 100 хворих на коронавірус.

"За два тижні ми прийняли більше 200 пацієнтів, і важкість перебігу недуги в них, порівнюючи з весною, є стрімкіший. Пацієнтів привозять практично без обстежень, хвороба є дуже стрімка, сьогодні є так, що пацієнт почуває себе ще дуже легко, а за декілька годин він біжить в лікарню. Реанімація, палати інтенсивної терапії є зайнятими, кількість ШВЛ так само є на межі", - сказав лікар. 

Як зазначила керівниця управління охорони здоров’я ЛМР Леся Кобецька, у Львові вже більш ніж половина завантаженості ліжок для пацієнтів із коронавірусом, зокрема реанімаційних. На апаратах ШВЛ зараз перебуває близько 70% хворих. 

"Ми зробили все, ми розгорнули ліжка, організували достатню кількість кисню, але в цьому теж може бути критична точка, де ми не зможемо справитися, якщо кількість хворих і далі буде стрімко зростати. За 10 днів ми можемо мати таку ситуацію, що не буде де класти пацієнтів.

Тому я дуже прошу зрозуміти нас, медиків, бо медичні працівники на межі виснаження, вони переживають вже третю хвилю, і це надзвичайно важко. Люди, які цього не бачать, не можуть зрозуміти, наскільки медичні працівники є виснажені. Тому я дуже прошу звернути на це увагу і вжити жорсткіші карантинні заходи. Не може такого бути, щоб люди ходили без масок, були великі скупчення людей. Ми поки не можемо дорівнятися до європейських країн, тому що там 70% вакцинованих людей, а у нас, на жаль, вакцинація не дотягує до 40%", - сказала Леся Кобецька.

Вона також додала, що стосується госпіталізованих пацієнтів, то лише 9% із них є вакциновані. Леся Кобецька пояснила, що лікарі не опитують хворих щодо підроблення сертифікатів, оскільки цим мають займатися правоохоронні органи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ