Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові на 100 місць в дитсадках претендують 176 дітей, - депутат

Ситуація із дитячими садочками у Львові стає критичною. Про це учора, 7 грудня, під час засідання сесії Львівської міської ради заявив депутат Ігор Дякович, передає Гал-інфо.

«Протягом останніх років влада Львова декларує освіту як пріоритетний напрямок. Але, на жаль, батьки та діти не відчувають покращень у цій сфері. У Львові ситуація досягає критичної межі. Згідно з офіційними даними на 100 місць в ДНЗ претендують 176 дітей. Близько 4000 львівських дітей не потрапили в садок цього року, а ті, які отримали місця в переповнених групах, змушені потерпати через неякісний догляд та некомфортні умови», - заявив Дякович.

За його словами, Закон України "Про дошкільну освіту", зокрема стаття 14, передбачає, що  наповнюваність груп має становити для дітей віком: до одного року - до 10 осіб;  від одного до трьох років - 15 осіб; від трьох до шести (семи) років - 20 осіб.

«Однак, фактична наповнюваність в садках Львова – 30-45 дітей в одній групі. Така ситуація призводить також до супутніх проблем таких, як відтік кваліфікованих кадрів з дошкілля Львова, неякісний догляд за дітьми та слабка виховна складова. Надалі проблема буде лише загострюватись через інтенсивну забудову міста та притік нових мешканців.

Батьки не можуть влаштувати свою дитину в садок у зв'язку з недостатньою кількістю місць, система реєстрації на наявні місця втратила довіру до її прозорості та справедливості. Багато скарг отримуємо на недостатнє  фінансування з бюджету та нечесне використання ресурсів батьків у формі благодійних внесків.

Детальний аналіз стану дитячих садків міста, процес реєстрації дітей в дошкільні заклади та спосіб фінансування вказує на те, що системного підходу, який працює на перспективу, в управлінні дошкільною освітою сьогодні немає і його потрібно негайно впроваджувати», - сказав депутат.

Відповідно він просить розробити та втілити системний підхід до управління дошкільною освітою у місті Львові, в тому числі:

- вжити належних заходів для зміни підходу до фінансування дошкільної освіти: від фінансування потреб закладу, як це зараз відбувається, до фінансування потреби кожної окремої дитини;

 - вжити належних заходів для розробки та впровадження механізму, при якому забудовник повинен забезпечувати освітньою інфраструктурою мікрорайон відповідно до площі забудови;

- передбачити в Положенні про порядок набору, обліку та забезпечення прозорості у зарахуванні дітей до дошкільних навчальних закладів м.Львова наступне:

-  зафіксувати пільгову квоту на початку черги для того, щоб виключити можливість дітям з загальної черги рухатись по списку вниз через пільговиків;

-     зробити видимими списки зареєстрованих дітей в черзі по кожному садочку та групі для зареєстрованих користувачів;

-     передати всі повноваження консультування та вирішення спірних питань в ЦНАПи для усунення контакту батьків з керівниками дошкільних закладів та посадовцями  управління;

-     змінити принцип зарахування дітей в групи за пріоритетом вибраного закладу батьками, а не за наповненням дитячого садка;

-  визначити порядок доповнення планової кількості дітей в групи до фактичної;

-  передбачити можливість моніторингу ситуації в попиті дошкільних закладів по районах, а також прогнозування їх попиту в майбутньому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ