Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Львові нагадали про примусове переселення українців
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Львові нагадали про примусове переселення українців

7 вересня відбулася Міжнародна науково-практична конференція "Суспільно-історична та політико-правова оцінка тотального виселення українців з етнічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 років".

До 74-х роковин від початку депортації українців із етнічних земель у 1944–1946 роках у Львові відбулася Міжнародна науково-практична конференція. До Українського Католицького Університету з'їхалися понад три десятки провідних науковців і громадських діячів із України, Польщі, Словаччини та Канади.

Серед співорганізаторів конференції – Львівська обласна державна адміністрація, Львівська обласна рада, Світова федерація українських лемківських об’єднань, Український Католицький Університет і т.д. Захід пройшов за підтримки Українського інституту національної пам’яті.

У вітальному слові до учасників і гостей конференції, що надіслав Голова Інституту Володимир В'ятрович, йшлося:

"У 1944–1946 роках споконвічні землі вимушено покинули понад 480 тисяч українців. Тоді під прикриттям обміну населенням злочинна комуністична влада вчергове, але не в останнє вдалася до звичної для неї форми вирішення територіальних і політичних питань – депортації. У 1947 році під час акції "Вісла" близько 150 тисяч українців примусово залишили свої домівки. Тоді злочин вчинив польський комуністичний режим. У жовтні того ж року за три дні із Західної України до Сибіру депортовано понад 77 тисяч осіб. Так Сталін вирішив остаточно знищити "соціальну базу" українського визвольного руху. Висловлюємо організаторам щиру подяку за завзяту роботу. Сподіваємося, цей захід допоможе встановити історичну справедливість і закласти підвалини ефективного діалогу навколо правової оцінки згаданих подій". 

Завідувач сектору методичної роботи Ганна Байкєніч дискутувала з учасниками конференції на тему популяризації важких подій минулого на прикладі виселення українців західних етнічних етнічних територій у 1944–1946 роках.

Учасники заходу наголосили, що важливим елементом подолання комуністичної тоталітарної спадщини є надання правової оцінки злочинам, вчиненим цим режимом. Це є гарантією неповторення подійбинх дій у майбутньому. 

Український інститут національної пам'яті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ