Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові нагородили матерів-героїнь

Нагородження проводили міський голова Львова Андрій Садовий та перший заступник голови ЛОДА Богдан Матолич. Нагородили: матерів 5 дітей – 57 осіб, матерів 6 дітей – 18 осіб, матерів 7 дітей – 7 осіб, матерів 8 дітей – 8 осіб, матерів 9 дітей – 2 осіб, матерів 10 дітей - 2 осіб та одну матір 13 дітей.

«Часто доводиться брати участь у різного роду церемоніях. Нагородження матерів, які народили п’ять і більше дітей, - це найприємніша церемонія, тому що в сьогоднішніх умовах народити та виховати, дати освіту, постійно переживати - це є подвиг. Тому глибока шана і повага. Щоб сто років жили, і головне, щоб діти їх тішили і завжди пам’ятали скільки мама віддала. Мама себе повністю віддає, щоб виховати своїх дітей. Тому щиро дякуємо матусям і доземний їм уклін», - сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Сьогодні, згідно зі статистичними даними в Україні налічується майже 400 тис. багатодітних сімей, що становить 4% від загальної кількості українських сімей, на вихованні яких перебуває 20% всіх дітей в країні. У Львові ж в Єдиному державному реєстрі пільговиків (ЄДАРП) станом на 1 листопада обліковано 2990 багатодітних сімей, що становить трохи більше 1% всіх львівських сімей.

Хто може претендувати на присвоєння почесного звання «Мати-героїня»?!

Указом Президента України від 29.06.2001 року № 476/2001 затверджене Положення про почесні звання України, яке визначає підстави для присвоєння почесних звань, згідно з яким це почесне звання присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, в тому числі дітей усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у вихованні дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Необхідні документи для присвоєння:

Для подання документів на присвоєння почесного звання «Мати-героїня», особа, яка прописана у Львові може звернутись в районний відділ управління соціального захисту Львівської міської ради за місцем реєстрації з таким переліком документів:

·нагородний лист встановленого зразка в якому в п.13 повинні бути зазначені конкретні заслуги особи, що стали підставою для порушення клопотання, а саме - особистий внесок у виховання дітей, створення сприятливих умов для здобуття освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральний якостей (4 екземпляри-оригінали заповнені друкованим способом);

·копії свідоцтв про народження дітей, завірені належним чином (по 2 екземпляри);

·витяг з протоколу засідання органу місцевого самоврядування (для непрацюючих жінок), трудового колективу підприємств, установ, організацій, на яких було прийнято рішення про висунення кандидатури до відзначення (завірений печаткою і підписами);

·копію паспорта (1,2,11 сторінки).

В першому півріччі 2012 року почесне звання «Мати-героїня» удостоїлась 41 львів’янка, до порівняння у 2011 році звання отримали 59 мешканок м. Львова.

Виплати за отримане звання «Мати-героїня»

Розмір одноразової грошової допомоги становить суму 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Розмір винагороди у 2012 році складає понад 10 тис.грн. так як: ст. 12 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2012 рік» установлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць, для працездатних осіб, у розмірі:

·з 1 січня - 1073 гривні,з 1 квітня - 1094 гривні,

·з 1 липня - 1102 гривні,з 1 жовтня - 1118 гривень,

·з 1 грудня - 1134 гривні.

Для виплати винагороди управління соціального захисту ЛМР формує заявку на виділення коштів на управління у справах сім’ї та молоді Львівської ОДА після чого направляється до Кабінету Міністрів України до розгляду.

У випадку виділення необхідних коштів, вони надходять на рахунок Головного управління соціального захисту населення Львівської ОДА, а потім вже поступають на рахунки районних відділів управління соціального захисту Львівської міської ради. Опісля районні відділи перераховують ці кошти на особові рахунки отримувачів (матерів-героїнь). Саме таким чином діє механізм виділення коштів на виплату цих одноразових допомог.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ