Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові обговорили програму збереження Підгорецького замку

Необхідно об’єднати зусилля Львівської ОДА, депутатів сільської, районної, обласної рад, депутатів Верховної Ради, громадськості, політичних сил та представників ЗМІ у напрямку погодження в Кабінеті Міністрів України розробленого Проекту “Концепції Державної програми збереження та використання комплексу «Підгорецький замок» у с. Підгірцях на 2006-2012 роки” для його фінансового, матеріально-технічного забезпечення та подальшого впровадження Програми. До такого висновку дійшли учасники „круглого столу” на тему “Підгорецький замковий комплекс. Існуючий стан, проблеми збереження архітектурної спадщини та напрямки розвитку території”, що відбувся у Львові учора, 21 грудня.
Учасниками конференції були: Василь Івановський, Р. Онишко (ЛОДА, відділ охорони культурної спадщини), Борис Возницький,  Микола Гайда (Львівська галерея мистецтв), О. Ремешило-Рибчинська (НУ ”Львівська політехніка”), О. Вендзілович (ЛОДА, управління містобудування та архітектури), О. Данькевич, Остап Козак (депутати Львівської облради), Андрій Шевців (ГМ «Опора»),  О. Ковалко (Львівська обласна молодіжна хостел-асоціація), Олег Мацех (Громадський форум Львова), А. Кліщ (ЛОДА, управління культури та туризму), Іван Сварник (історик-архівіст) та ін.
У зв’язку з вкрай занедбаним станом пам’ятки, недостатнім фінансуванням, депресивністю району, учасники конференції постановили:
„Проектантам завершити опрацювання та погодити на сесіях районної та обласної рад “Схему планування території з метою аналізу її існуючого стану, визначення охоронних зон пам’ятки і засад перспективного розвитку території;
Львівській ОДА домагатися фінансового забезпечення для опрацювання проектно-кошторисної документації та реалізації програми розвитку інженерної інфраструктури замкового комплексу для створення сприятливих умов для вітчизняних та закордонних інвесторів.
Міністерству культури і туризму України, Міністерству освіти України, Міністерству будівництва і архітектури України, Львівській обласній раді та Львівській ОДА надати підтримку ініціативам у напрямку залучення студентського та волонтерського руху, зеленого туризму, проведення культурно - освітніх заходів, фестивалів з метою виведення із застою та занепаду території, відродження духовності села, поєднання його з зовнішнім світом”.
Як зазначили під час „круглого столу”, Підгорецький палацово-парковий комплекс ХVІІ - ХVІІІ ст. є високомистецьким надбанням національної культурної спадщини з неповторною множиною автентичних споруд. Архітектурні пам’ятки, садово-паркова архітектура, терени Пліснеська сьогодні перебувають в аварійному стані, зазнають природної руйнації та потерпають від рук "горе-туристів" та ”чорних археологів”. Об’єкти є державною власністю, передані в користування Львівській галереї мистецтв, проте ця територія не є заповідником, через що відсутнє фінансування та захист пам’яток на державному рівні. Межі території юридично не фіксовані, через що відбуваються неконтрольовані втручання у цілісність комплексу. У зв’язку з недостатнім фінансуванням та наглядом, короткочасні протиаварійні заходи не встигають за руйнаціями. Територія села Підгірці є депресивним регіоном – не вирішені соціально-економічні питання; немає узгодження між діями центральної влади та інтересами громади тощо. На даний момент розроблена проектна документація лише для ліквідації аварійного стану пам’ятки, опрацьовується проект реставрації деяких об’єктів комплексу. За неофіційною інформацією, на наступний рік передбачається виділити з держбюджету 750 тис. грн, яких, можливо, вистачить тільки для мощення, встановлення дренажу та влаштування дощової каналізації.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ