Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові обирають структуру, що стане базою для центру інновацій

У Львові розпочався конкурс з відбору базової організації для реалізації проекту із створення Львівського Центру Інновацій (ЛЦІ), повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Метою ЛЦІ є створення в місті ефективного ресурсного центру для допомоги прогресивним науковцям та підприємцям в організації конкурентоспроможних інноваційних підприємств (страт-апів), залучення венчурного фінансування та створення умов для зростання конкурентоспроможності всіх уже існуючих у місті учасників інноваційного сектору, у тому числі університетів, інститутів, їх працівників й випускників, бізнес-сектору, зростання ефективності капітальних видатків та видатків розвитку з міського бюджету, впровадження в місті сучасних енергоефективних та зелених технологій.

«Львівська міська рада послідовно продовжує політику підтримки розвитку сфери інновацій у Львові. Вже було визначено те, що місто і його економіка буде рухатись в напрямку розвитку економіки знань. Оскільки визначено 2 пріоритетні сфери діяльності – IT-бізнес послуги та сфера туризму, ми робимо ставку на інтелектуальний потенціал, який сьогодні вже є у Львові», - розповідає начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради Сергій Кіраль .

Після проведених весною щорічних Фестивалю освіти та науки, метою яких було згуртувати провідних науковців міста задля ефективного розвитку інноваційної системи міста, а також заохочення молоді до здобування наукових знань та Інноваційного форуму, де і розпочався конкурс з відбору базової організації для реалізації проекту із створення Львівського Центру Інновацій (ЛЦІ).

Нагадаємо, 13 травня було оголошено конкурс на визначення організації-виконавця за проектом створення Львівського центру інновацій. Прийом заявок тривав до 30 червня.

Після цього, 19 липня, відбулись візити представників ініціаторів конкурсу - Львівської міської ради, Фонду Цивільних Досліджень та Розвитку США, Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України, венчурної компанії «Техінвест», та ІТ-компанії «Елекс» в обрані організації – півфіналісти конкурсу.

20 липня відбулось засідання ініціаторів конкурсу, де прийняте рішення, що всі організації визначаються переможцями конкурсу.

Зараз Робоча група проекту працює над графіком виконання завдань на перші 9 місяців роботи ЛЦІ. Необхідно узгодити заявки, подані від трьох різних організацій та звести їх в один план-графік.

Згідно з умовами конкурсу, незалежні експерти з Америки, Польщі та України оцінили кожну з поданих заявок і відібрали трьох фіналістів - Львівський Державний Центр Науки, Інновацій та Інформатизації, Національний університет «Львівська політехніка» та ТзОВ «PPV мережі знань».

«Я дійсно сподіваюсь, що робота іде успішно, що в результаті Львів отримує реальну структуру, яка виведе львівські дуже цікаві технології до фази успішних компаній», – розповідає представник Фонду Цивільних Досліджень та Розвитку США (CRDF Global) в Україні Наталія Артюховська.

«Моє завдання дуже просте – допомогти вченим-інноваторам, зробити тандем між наукою і бізнесом для того, щоб вони могли заробити гроші і вивести їхні інновації на світовий ринок», - пояснює генеральний директор «Eleks Software» Олексій Скрипник.

«Дві основні функції центру інновацій – це структурування Львівської інноваційної системи, що вже почалося, коли ми тільки оголосили конкурс і побудова правильного плану реалізації цього проекту», - розповідає завідувач сектору супроводу інвестиційних проектів департаменту економічної політики Іван Дмитрасевич.

«Пріоритетними зараз для нас є питання інституціоналізації ЛЦІ, а саме створення асоціації юридичних осіб, створення керуючого органу – Ради директорів, та формування команди Центру та план-графіку роботи. Хочу також зауважити, що з 1-го серпня починає працювати фронт-офіс Центру за адресою: пл.Ринок,1 (531 каб.), тел. +38 (032) 297 58 47, e-mail: [email protected], web: www.ci-lviv.org», - додав Іван Дмитрасевич.

«Фонд CRDF Global – це американська організація, яка працює у 33 країнах по фінансовій підтримці наукових досліджень. В Україні ми працюємо вже 15 років і надаємо фінансову підтримку загальною сумою 20 млн.дол. США. Львів є 3 містом за обсягом отримання грандів від Фонду. Львівські науковці отримали 703 тис. дол. США від Фонду. Фонд є учасником і фінансовою стороною створення Львівського Інноваційного Центру. Цей проект є дуже важливим для Фонду. Фонд побачив, наскільки величезний потенціал має українська наука саме в галузі прикладних досліджень у Львові.

Фонд започаткував низку програм, яка передбачає навчання українських науковців, як комерціалізувати дослідження.

Коли у 2008 році Фонд приїхав зі своєю програмою підтримки підприємництва у галузі науково-технічних розробок до Львова, ми побачили величезний потенціал науковців Львова у сфері комерціалізації, тоді з 28 проектів, що ми отримали на конкурс, майже половина була львівських.

На перший рік створення Львівського Інноваційного Центру уряд виділив 150 тис. дол. США. Було оголошено конкурс, на конкурс було подано 6 заявок, 3 з них, які визнані найкращими, будуть далі працювати, як організація-виконавець за проектом. Я дійсно сподіваюсь, що робота буде успішною», – додала представник Фонду Цивільних Досліджень та Розвитку США (CRDF Global) в Україні Наталія Артюховська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ