Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові опитують учасників прориву кордону: мешканців Херсону привезли силоміць?

У кваліфікації подій на пункті пропуску "Шегині" ( 10 вересня, коли прихильники Міхеіла Саакашвілі прорвали кордон) з'явилася ще одна стаття Кримінальне провадження розслідуватиме об’єднана слідча група, створена на базі поліції Львівської області. Слідчі допитують свідків та можливих учасників тих подій. Повідомив відділ комунікації поліції Львівської області.

Зокрема, у повідомленні сказано: "У рамках розслідування кримінального провадження за фактом подій на контрольному пункті пропуску «Шегині» на українсько-польському кордоні слідчими додано правову кваліфікацію за ще однією статтею Кримінального кодексу: ч. 3 ст. 296 (Хуліганство).

Для проведення досудового розслідування на базі поліції Львівщини створена об’єднана слідча група. Наразі поліцейські опитують очевидців та учасників подій, що мали місце 10 вересня на митному переході «Шегині» у Львівській області. Серед цих громадян – мешканці кількох регіонів держави, зокрема – Закарпатської, Херсонської, Полтавської областей тощо.

Одного з мешканців Херсонщини слідчі запросили для надання пояснень по факту своєї участі у масовому заході на пункті пропуску «Шегині». Чоловік відмовився надавати пояснення на підставі ст. 63 Конституції України. Відтак слідчими йому вручена повістка для виклику його на інший день.

Нагадаємо, що 10 вересня внаслідок порушення публічного порядку на державному кордоні України постраждали восьмеро прикордонників та тринадцять працівників поліції".

Водночас сьогодні, 13 вересня, прес-служба РУХУ НОВИХ СИЛ Михайла Саакашвілі пошили таку новину:

«Військового капелана Ігоря Петренка та журналіста Петра Петіша запросили на упізнання трупа в відділок поліції, а потім силою посадили в машини з двома озброєними поліцейськими та провезли 800 кілометрів без води і їжі до Львова.

Про це заявили самі Ігор Петренко та Петро Петіш, яких відвезли у Львівський відділок поліції.

Представники РУХУ НОВИХ СИЛ прийшли до Львівського відділку поліцію, щоб зафіксувати злочин.

У Львівській поліції вони побачили Ігоря Петренка та Петра Петіша, які стверджували, що їм не пред’явили жодних документів, не вручили повісток і силою привезли до Львова з Херсону.

Вони вказували на особу, яка довгий час відмовлялась представлятись та відповідати на будь-які запитання.

«Я звинувачую цю людину у викраденні мене з Херсонського УМВД. Вона не назвала ні ім’я, ні прізвища», - вказав на нього Петро Петіш. Він додав, що чоловік погрожував йому фізичною розправою протягом примусової тривалої поїздки.

Військовій капелан Петренко, який був на мітингу біля пункту пропуску Краковець 10 вересня, заявив, що його запросили слідчі обманним шляхом, щоб нібито упізнати тіло. 
 
«Я приїхав сам. Потім приходить два поліцейські і одна людина в штатському – сказали йти з ними. Я намагався подзвонить, мені не давали цього. Затовкли мене в машину. Я був в полоні, мені не страшно. Я просив - дайте подзвонить дружині, у нас четверо дітей, молодшій дитині 8 місяців. Мене провезли 800 чи тисячу кілометрів , наражаючи на небезпеку», - заявив капелан.

Петренко і Петіш розповіли, що у Львові їм показали відео з Михайлом Саакашвілі на кордоні, не попередивши жодним  чином, що в них беруть покази.

Член Ради партії «РУХ НОВИХ СИЛ» Ольга Галабала заявила, що поліцейські звозять людей у львівський відділок, яких просто викрадають після подій на пункті пропуску Шегині 10 вересня.

До відділку приїхали також народний депутат Юрій Дерев’янко, адвокати та член політради РНС Іван Слободяник.

Після прибуття Юрія Дерев’янка з’ясувалось, що особою, яка привезла людей до Львова, виявився співробітник Херсонської поліції. Це підтвердив начальник Головного слідчого управління Львівської області Микола Самарчук.

Представники РНС наполягли на тому, щоб була зареєстрована заява про злочин. Також викраденим особам були вручені повістки.

«Ми зараз фіксуємо злочин, який був здійснений представником поліції, який проти волі двох людей - капелана і голови профспілки з Херсону - силою запакували їх в машину групою осіб без жодних підстав на те, і за 800 кілометрів привезли сюди всупереч їхньої волі», - заявив народний депутат Юрій Дерев’янко.

Нагадаємо, після подій в Шегинях 10 вересня, за останньою інформацією РНС, у Львів було незаконно доставлено п’ять осіб.

12 вересня в Херсоні мешканці міста зібрались на акцію протесту біля відділку поліції проти викрадення поліцією військового капелана Ігоря Петренка, який раніше служив в АТО та був у полоні бойовиків ДНР.

Відомо, що Петренко виступав на мітингу біля пункту пропуску Краковець 10 вересня».

Також нагадаємо, що учора, 12 вересня, МВС повідомило, що "у рамках розслідування кримінальних проваджень за фактами подій, що мали місце 10 вересня на пункті пропуску «Шегині» на українсько-польському кордоні, поліцією Львівської області в порядку ст. 208 КПК України затримано п’ятьох активних учасників тих подій, які, зокрема, застосовували фізичне насильство до службовців ДПСУ.

Правоохоронцями також встановлені особи шести можливих організаторів порушення громадського порядку поблизу державного кордону, а також 32 активних учасники тих подій. Понад 100 осіб допитані як свідки цього інциденту. Кільком народним депутатам у належному порядку направлені повідомлення про виклики для проведення слідчих дій.

Загалом слідчими надано кваліфікацію подій на пункті пропуску «Шегині» за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч. 2 ст. 342 (Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб), ч. 4 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ст. 293 (Групове порушення громадського порядку) Кримінального кодексу України.

Крім того, Державною прикордонною службою складено 15 адміністративних протоколів за ст. 204-1 (Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Серед осіб, стосовно яких складено адміністративні матеріали, зокрема, – чотири представника ЗМІ та 10 іноземних громадян.

Нагадаємо, що в результаті подій 10 вересня на прикордонному пункті пропуску «Шегині», що на Львівщині, при охороні публічної безпеки і порядку 13 поліцейських та 9 прикордонників отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ