Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові партія Ющенка досягнула «електорального дна», а Тимошенко відновлює позиції – соціологія

За останній рік у Львові найбільше додала Свобода, рейтинг якої за рік зріс більш, ніж вдвічі. Наразі це абсолютний фаворит у львівському рейтингу партій. Такі результати дослідження Соціологічної групи «Рейтинг» представив її директор Олексій Антипович під час прес-конференції «Річна динаміка електоральних настроїв у Львові».

За його словами, перша хвиля зростання рейтингу «Свободи» припала на середину минулого року, коли рейтинг Свободи зріс з 14% до 22% після того, як тоді нова влада підписала так звані харківські угоди. Друга хвиля – на місцеві вибори, коли рейтинг зріс з 22% у вересні до 29% у грудні. Разом з тим безумовна перемога на місцевих виборах і відповідно здобуття влади у місцевій раді містить в собі і певні ризики, пов’язані з високими очікуваннями виборців. Інший чинник – зростання підтримки інших політичних партій, реальних претендентів на місця у майбутньому парламенті.  В результаті рейтинг Свободи дещо колихнувся донизу: з 29% у грудні минулого року до 26% у лютому цього року. Втрати О.Тягнибока у президентському рейтингу більш відчутні, але можна говорити про те, що він відновить позиції.

«Батьківщина» у Львові після найбільшого падіння, що спричинене неучастю у місцевих виборах (так чи інакше це можна розцінювати як певну поразку), поступово відновлює свої позиції. Так, з 26% у березні торік рейтинг Батьківщини опустився до 14% у листопаді. Проте станом на лютий цього року рейтинг зріс до 19%, що наразі гарантує Батьківщині тверде друге місце у львівському рейтингу партій. Рейтинг Ю.Тимошенко стабілізувався на рівні 18-19%, що у 1,5 раза нижче результатів президентських виборів.

Динамічно відновлює втрачені позиції Фронт змін і здобуває нових прихильників. Після відносно неуспішної другої половини минулого року, коли рейтинги партії впали до 7%, відносно невисокий результат на місцевих виборах у Львові (9,8%) на тлі сприятливих умов у вигляді неучасті Батьківщини, у лютому партія має вже 15% симпатій, що гарантує Фронту змін тверде третє місце у львівському рейтингу партій та хороші перспективи для зростання симпатій. 

Ці перспективи лише підкреслює зростання персональних показників лідера партії – Арсенія Яценюка, який у лютому очолив президентський рейтинг у Львові (20% проти 11%, які він отримав на президентських виборах 2010).

За рік рейтинг В.Ющенка погіршився з 32% (І тур президентських виборів 2010) до 5%, Нашої України – з 19% до 4%.  Найбільші кризи припали на першу половину минулого року (розчарування результатами президентських виборів) та місцеві вибори (локальний програш у боротьбі за виборця у протистоянні зі Свободою). Проте в останні кілька місяців ситуація дещо стабілізувалась і рейтинг партії майже відповідає результатам Нашої України на місцевих виборах. На даному етапі можна говорили про досягнення партією певного «електорального дна».

В останні кілька місяців фіксується найбільше падіння рейтингів Партії регіонів (до 4%), підтримка якої, наразі, майже вдвічі нижча, ніж на місцевих виборах та  майже втричі нижча, ніж була напередодні президентських виборів. Персональні рейтинги В.Януковича повторюють цю тенденцію.

Незначно, але відновив свої позиції С.Тігіпко (до 6%), дещо відновився і рейтинг партії (до 4%). Але ці показники все рівно більш ніж вдвічі нижчі підтримки, які партія мала одразу після президентських виборів, хоча і вищі результатів місцевих виборів. 

Продовжується ріст підтримки А.Гриценка, якого підтримує вдвічі більше львів’ян, ніж на президентських виборах. Після невдалої участі у місцевих виборах, дещо збільшила підтримку і Громадянська ініціатива (до 3%). Проте рейтинг А.Гриценка і надалі вдвічі перевищує рейтинг партії.

Наразі не можна говорити про стійкий рейтинг В.Кличка і його УДАРу. Після відносно успішних місцевих виборів (4%) партія дещо втратила підтримку, передусім через певне відновлення позицій С.Тігіпка та ріст рейтингів А.Гриценка.

Фіксується незначна, проте відносно стабільна кількість прихильників Європейської партії (до 2%), За Україну! (до 2%) та УНП (до 1%). Приблизно такі ж результати партії отримали на місцевих виборах.

А от Пора та Народний Рух наразі не можуть підтвердити результати, отримані на місцевих виборах (4% та 3% відповідно) – перших готові підтримати на парламентських виборах близько 1% львів’ян, других – менше 1%.

Близько 6% виборців не мають намірів підтримувати жодну з партій – майже стільки ж було зафіксовано на місцевих виборах (7%).

Аудиторія дослідження: населення міста Львова віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 800 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,8%, для значень близьких до 30% - не більше 2,4%, для значень близьких до 10% - не більше 1,7%

Терміни проведення дослідження: 19 – 28 лютого 2011 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ