Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові пільга для підприємців по грошовій оцінці землі залишиться на рівні минулого року

Як повідомив начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР Михайло Бокало, у 2012 році розмір пільги для підприємців по грошовій оцінці землі залишиться на рівні минулого року – 60%. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Пільгу для підприємців по грошовій оцінці землі ми залишаємо на рівні 60% - на рівні минулого року. Крім того, було затверджено верхню межу грошової оцінки, відповідно до якої вартість орендної плати за землю відповідно не може зростати більше, ніж на 40%», - зазначив начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Михайло Бокало.

Як повідомив Михайло Бокало, сьогодні укладено 3,5 тис. договорів оренди з підприємцями. З половиною з них уже переукладено угоди відповідно до нової грошової оцінки.

Нагадаємо, відповідно до ухвали сесії Львівської міської ради від 22 березня 2012 року № 1372 затверджено, що платники орендної плати за землю та земельного податку здійснюють їх сплату у 2012 році на підставі грошової оцінки земель м. Львова з пільгою у розмірі 60 % від суми нарахованих платежів.

За умови збільшення орендної плати за землю у 2012 році (у порівнянні з 2010 роком) більше, ніж у 1,4 рази, при сплаті орендної плати за землю орендарем застосовуються фіксований коефіцієнт збільшення розміру орендної плати за землю на 2012 рік – 1,4, тобто на 40%. Ця норма застосовується лише до договорів оренди землі, згідно з якими річний розмір орендної плати за землю не є меншим, ніж трикратний розмір земельного податку.

У випадку зменшення орендної плати за землю (у порівнянні з 2010 роком), при проведенні розрахунку орендної плати за землю впродовж 2012 року пільга не застосовуватиметься, а зміни до договору оренди землі не вноситимуться.

Нагадаємо, нормативну грошову оцінку використовують для визначення розміру земельного податку та орендної плати за землю.

Довідка

З 1 січня 2011 року у Львові введена нова нормативно-грошова оцінка землі на основі ухвали Львівської міської ради від 18.06.2009 № 2712 «Про затвердження нормативної грошової оцінки земель м. Львова», якою встановлено середню (базову) вартість 1 кв. м земель міста з врахуванням регіональних факторів у розмірі 470,29 грн.

Статтею 18 Закону України«Про оцінку земель»передбачено необхідність проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів не рідше, як один раз у 5-7 років та земель сільськогосподарського призначення – не рідше, як один раз у 7-10 років.

Згідно зі ст.36 Земельного кодексу України, використання землі в Україні є платним. Відповідно до земельного законодавства України плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель.

Складовою частиною нової оцінки земель міста стала схема зонування, базова вартість земель різного функціонального використання, розробка нормативної власності в розрізі економіко-планувальних зон та система коефіцієнтів, що характеризують функціональне використання і локальні особливості та місце розташування окремих земельних ділянок. Місто розбито на 75 економіко-планувальних зон 359 оціночних районів, опрацьовано 7539 локальних показників.

Нормативно грошова оцінка є основою для формування ціни землі, особливо при здійсненні операцій з її купівлі-продажу та розміру плати за землю. Вартість землі формує конкурентний попит на неї, який проявляється на аукціонах та постійно змінює її середньозважену вартість по оціночних зонах районів міста.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ