Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові планують створити Східноєвропейський науково-дослідницький центр збереження і розвитку сакрального мистецтва

7 січня 2008 року у приміщенні давнього костелу св. Казимира, що на вулиці Кривоноса, 1 вперше за останні 50 років відбулася Свята Літургія, яку відслужили о. д-р Севастіян, о. В.Вороновський, о. Антоній.
Крім того, 20 січня у костелі св. Казимира відбудеться освячення відреставрованої Церкви бл. Казимира – о. Клементія Шептицького, а також офіційне відкриття музею “Сакрального мистецтва” Львівської Архиєпархії (УГКЦ). Ця подія відбудеться з благословення Високопреосвященного Владики Ігоря Возняка - Архиєпископа Львівської Архієпархії та багатолітнім старанням доктора богослов’я єромонаха Севастіяна Дмитруха.
Як повідомили «Гал-info» у прес-службі Львівської ОДА, у перспективі, при новоосвяченій церкві, планується створити Східноєвропейський науково-дослідницький центр збереження і розвитку сакрального мистецтва «Ікона дзеркало історії та віри». Центр буде створено на базі вже існуючої збірки ікон «Студіон». Збиральницька та музейна праця проводиться з 1986 року о. Севастіяном. На сьогодні збірка налічує 4000 екземплярів сакрального мистецтва (це ікони і різновидне сакральне мистецтво: XIV - XX століть), які, не маючи нормального приміщення, зберігаються у несприятливих умовах.
Костел св. Казимира, мурований однонефний, споруджено в 1656-1664 р.р. для ордену о.о. Реформаторів. Після Йозефінської касації 1783 р. костел та монастир передали Сестрам Милосердя в цілях створення в них притулку для сиріт. В XVIII ст. при них створено шпиталь св. Вінцента а Пауло, для котрого в 1880 р. побудовано новий будинок. Інтер’єр костелу св. Казимира цілковито знищено у радянський період, а технічний стан будівлі перебуває у вкрай занедбаному стані. Костел св. Казимира, як пам’ятку архітектури занесено у 1998 р. в список ЮНЕСКО.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ