Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові планують створити виставковий центр імені Святослава Гординського та поставити пам’ятник митцеві

Львівщина готується до відзначення 100-річчя від дня народження відомого українського письменника, художника, літературознавця Святослава Гординського — про це «Гал-info» повідомила начальник управління культури і туризму Львівської ОДА Галина Дорощук. За її словами, наразі формується оргкомітет, обговорюється питання створення Мистецького виставкового центру ім. Гординського. Планується проведення конференцій.
Президент України Віктор Ющенко 10 листопада цього року підписав указ Про відзначення 100-річчя від дня народження Святослава Гординського.
Зокрема, Кабінету Міністрів України постановив утворити організаційний комітет з підготовки і проведення заходів з відзначення 100-річчя від дня народження Святослава Гординського та затвердити його персональний склад; розробити та затвердити план заходів з відзначення 100-річчя від дня народження Святослава Гординського, передбачивши проведення у грудні 2006 – січні 2007 років у населених пунктах, пов'язаних з життям і діяльністю Святослава Гординського, урочистостей за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій також організацію у грудні 2006 – січні 2007 років у містах Києві, Львові та Івано-Франківську науково-практичних конференцій, присвячених літературній та мистецькій діяльності Святослава Гординського; створення документального фільму про Святослава Гординського;
карбування та введення в обіг у встановленому порядку ювілейної монети на відзнаку 100-річчя від дня народження Святослава Гординського; випуск в обіг поштової марки і конверта, присвячених 100-річчю від дня народження Святослава Гординського, та здійснення спецпогашення поштової марки; опрацювання разом із Львівською обласною державною адміністрацією питання щодо спорудження протягом 2007 – 2008 років пам'ятника Святославу Гординському у м. Львові.
Міністерству культури і туризму України разом із Львівською обласною державною адміністрацією та Київською міською державною адміністрацією постановив забезпечити проведення у грудні 2006 – січні 2007 років виставок у містах Києві та Львові «Графіка Святослава Гординського» і «Мистецькі надбання Святослава Гординського», видання мистецького альбому «Графіка Святослава Гординського» з фондів Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.
Міністерству закордонних справ України за участю Української всесвітньої координаційної ради постановив вивчити можливість увічнення пам'яті Святослава Гординського в державах, де він проживав, та внести в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України відповідні пропозиції.
Державному комітету телебачення та радіомовлення України глава держави постановив забезпечити широке висвітлення заходів з відзначення 100-річчя від дня народження Святослава Гординського. Повідомляє офіційний сайт Президента України.
Святослав Ярославович Гординський (літературний псевдонім Юрій Буревій) —народився 30 грудня 1906 року у місті Коломия (нині Івано-Франківська область) у родині відомого українського літературознавця, письменника Ярослава Гординського.
Навчаючись у Львівському університеті, він брав уроки живопису у О. Новаківського. Згодом продовжив освіту в Берліні та Парижі. Повернувшись до Львова, Святослав Гординський став ініціатором заснування Асоціації незалежних українських митців (АНУМ) та редактором видання асоціації журналу «Мистецтво». Також він редагував спільно з Михайлом Рудницьким літературний часопис «Назустріч».
Саме завдяки редактору Святославу Гординському під час другої світової війни побачило світ чимало творів Т. Осьмачки, І. Багряного, С. Любченка, що в цей час приїжджали до Львова.
Помер Святослав Гординський у Вероні (штат Нью-Джерсі, США) на вісімдесят сьомому році життя.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ