Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові побачать світ дві збірки поезій незрячих авторів

Незабаром вийде дві поетичні збірки незрячих авторів Львівщини. Обидві збірки побачать світ у березні 2012 року, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Як повідомила керівник проекту «Доступна Львівщина очима незрячих» Оксана Потимко, у рамках підтриманого ПРООН проекту «Доступна Львівщина очима незрячих» Львівський обласний фонд соціального захисту і реабілітації сліпих підготував до друку дві поетичні збірки авторів, що мають вади зору: «Мить поезії чудова» та «Зачарований зайчик». Тираж кожного видання складатиме 300 примірників.

«Видання поетичних збірок стало можливим завдяки підтримці Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії, а також Ротарі-клубу «Львів – Леополіс», які повністю оплатили поліграфічні послуги. Тираж кожного видання складатиме 300 примірників. Збірки розповсюджуватимуться поміж спеціалізованими бібліотеками та громадськими організаціями України, а також будуть презентовані представникам органів влади і, звісно, авторам», - зазначила Оксана Потимко.

Нагадаємо, особливість обох видань зумовлена тим, що усі віршовані твори написані незрячими авторами – дорослими та дітьми. До збірників увійшли поетичні твори Оксани Винницької (Дрогобич), Тетяни Селезньової (Одеса), Юрія Ломова, Наталії Друль, Віри Ремажевської, Вікторії Дудік, Тетяни Максимчук, Люби Кузнєцової (Львів), Валентини Деркач (Жовква).

Над упорядкуванням і художнім оформленням збірки для дорослих працювали Белла Гранкіна, Дарія Фесенко, Ольга Григоренко (Львів) та інвалід II групи по зору Марія Швардак (Мукачеве), котра оформила малюнки до дитячої збірки. Публікацію видань здійснюватиме видавництво «Афіша», з яким Фонд співпрацює тривалий час. Обидві збірки побачать світ у березні 2012 р.

Довідка:

Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) є глобальною мережею ООН в галузі розвитку, організацією яка виступає за позитивні зміни та надає країнам доступ до джерел знань, досвіду та ресурсів задля допомоги людям в усьому світі будувати краще життя. Організація співпрацює з понад 160 країнами світу, допомагаючи їм знаходити власні шляхи розв'язання глобальних та національних проблем в галузі людського розвитку.

Проект «Доступна Львівщина очима незрячих» - проект Львівського обласного фонду соціального захисту і реабілітації сліпих, що стартував у серпні 2011 року та реалізується за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Основними напрямами роботи у рамках проекту є:

- доступність для незрячих (озвучення світлофорів, облаштування адміністративних установ метрономами);

- розробка інструкцій до ліків шрифтом Брайля та з озвученням (у 20 аптеках Львова планується розмістити по одному томі інструкцій та кілька десятків озвучених дисків до 103 ліків (за номером швидкої допомоги), які найчастіше купують люди з вадами зору; за потреби кількість дисків буде поповнюватись);

- видання поетичних збірок незрячих авторів;

- екскурсії для осіб з вадами зору;

- проведення триденного навчально-практичного семінару для 30 інвалідів зору щодо написання грантів;

- законотворчість – розробка стандартів доступності.

Членами Львівського обласного фонду соціального захисту і реабілітації сліпих є 430 інвалідів І та ІІ групи – мешканців Львова та 5 районів Львівської області – Городоцького, Яворівського, Мостиського, Пустомитівського та Перемишлянського.

Контактна особа – керівник проекту «Доступна Львівщина очима незрячих» Оксана Потимко, тел.: 097 244-06-84.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ